Descoperire fără precedent într-un canal din Amsterdam! Peste 700 de mii de obiecte au fost găsite la fundul unui râu!

Amstel este un râu din Țările de Jos care curge prin Amsterdam și se varsă în Marea Nordică. La începutul celui de-al doilea mileniu d.Hr., în urma unui șir de inundații devastatoare, populația băștinașă a construit un pod peste râu și un dig, înființând un sătuc numit Amestelledamme, care se traduce, literalmente – „barajul Amstel”.

Localitatea a continuat să se dezvolte, devenind cu timpul unul din cele mai importante porturi din lume și un mare centru comercial, iar ulterior, capitala întregului regat.

Cu ceva timp în urmă, a apărut necesitatea de a extinde liniile de metrou din Amsterdam și din motive de securitate, câteva canale ale râului Amstel au fost drenate complet. Iar ceea ce a fost descoperit la fundul acestuia, a lăsat mască o lume întreagă.

Citește și: Misterele trecutului: 12 descoperiri arheologice, ale căror taine nu au fost descifrate până în prezent!

Canalele râului s-au dovedit a fi o adevărată comoară pentru arheologi și amatorii de istorie, fiind găsite peste 700 de mii de obiecte aruncate în râu, datate începând cu secolul al XII-lea și terminând cu începutul anilor 2000. Deci e vorba de amprenta culturală a zeci de generații de oameni, din diferite perioade istorice.

700 000 de obiecte! Și vorbim de doar câteva porțiuni ale acestui râu. Mai mult decât atât, olandezii au fost atât de entuziasmați de descoperire, încât au clasificat în ordine cronologică toate articolele găsite, lansând proiectul Below the surface – un site interactiv pe care poți examina în detaliu fiecare obiect descoperit la fundul râului Amstel.

Citește și: Comorile celui de-al Treilea Reich sunt doar pe locul 3! Află care sunt 5 cele mai neobișnuite descoperiri subacvatice!

Printre acestea pot fi găsite atât obiecte din epoca contemporană (fotografii, suveniruri, telefoane, jucării etc), cât și artefacte istorice valoaroase (monede, tacâmuri, arme, oase, pipe de toate dimensiunile, etc).

Grație efortului colosal pe care l-au depus arheologii și restul oamenilor care au muncit la acest proiect, oamenii de știință pot cerceta în detaliu originile orașului, obiceiurile, modul de viață și factura psihologică a populației băștinașe prim prisma cursului firesc al istoriei.

Citește și: 10 mituri despre preistoric și civilizația antică în care oamenii cred până în prezent!