Demonstrat științific: Cântatul în cor la bătrânețe crește pofta de viață și previne demența!

Cântatul în cor face bine tuturor, dar în special bătrânilor. Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au demonstrat că în timp ce cântăm crește nivelul endorfinelor și oxitocinei din organism, asociate cu sentimentul de plăcere, pofta de viață și nivelul general de satisfacție.

Influența muzicii asupra omului

Autorii studiului au efectuat un sondaj pe un eșantion de circa 2 mii de persoane trecute de 60 de ani, care fie cântau, fie nu cântau în cor. Sondajul conținea întrebări despre sănătatea, starea de spirit, abilitățile intelectuale și hobby-urile respondenților.

Citește și: Totul depinde de tine: Oamenii de știință au numit factorii care accelerează îmbătrânirea umană.

Rezultatele anchetei au demonstrat că bătrânii care practicau cântatul în cor au avut mai puține vizite la medic, erau mai puțin predispuși spre depresie, aveau un tonus mai bun, o capacitate pulmonară mai mare, socializau mai bine cu alte persoane și sufereau de mai puține nervozități.

Beneficii cântatului

Pe lângă asta, oamenii de știință au descoperit că efectele acestui hobby au caracter cumulativ, ceea ce înseamnă că pe măsură ce o persoană practică această activitate de mai mult timp, efectele cântatului asupra sănătății și stării de spirit devin tot mai pronunțate.

Citește și: Cum o bătrânică flămândă, încălțată în cizme subțiri, mi-a schimbat întreaga viziune de viață?

Totodată, medicii americani au identificat o corelație dintre cântatul în cor și abilitățile cognitive ale bătrânilor. Potrivit acestora, muzica îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare a lor.

Prevenirea demenței

Cântatul în grup scade tensiunea arterială, reduce stresul, diminuează durerea, îmbunătățește respirația, sistemul imunitar și reduce riscul de a suferi de demență sau boala Alzheimer.

Citește și: 8 secrete ale îmbătrânirii active: Cum să trăiești pe deplin la orice vârstă!

În plus, o asemenea activitate ajută persoanele în vârstă să comunice între ele și să mențină o viață socială activă, care este una dintre condițiile esențiale pentru menținerea unui creier tânăr și creșterea speranței de viață. Media de vârstă a persoanelor care făceau parte din coruri era de 80 de ani.

Acest studiu a completat cercetările științifice anterioare cu privire la influența muzicii asupra sănătății, implicării sociale și capacităților profesionale ale omului.