De ce vedem demoni în somn și încă 5 lucruri ciudate care se întâmplă cu noi când dormim!

Ai avut vreodată senzația de cădere în somn? Ai simțit vreodată că te sufoci și nu poți vorbi? Te-ai trezit în altă cameră fără să îți amintești cum ai ajuns acolo? Cum se explică aceste fenomene și cât sunt de periculoase pentru sănătate? Hai să le luăm pe rând.

#1. Senzația de cădere în somn

Momentul ăla când dormi, ai un spasm spontan și te trezești brusc, de parcă tocmai ai căzut. Această senzație de cădere, care nu-i deloc plăcută, mai este numită spasm hipnagogic – pentru că cel mai des este însoțită de o halucinație vizuală.

Spasmul hipnagogic apare când mușchii se contractă involuntar, durează o fracțiune de secundă și este asociat cu oboseala, stresul, anxietatea și consumul de cafea. Dar este inofensiv pentru sănătate.

#2. Paralizia în somn

Un fenomen și mai puțin plăcut. Imaginează-ți că te trezești în toiul nopții și vrei să te ridici, dar nu poți. Nu te poți mișca, nu poți vorbi, nu îți ajunge aer și ai o senzație puternică de anxietate. Mai mult – paralizia în somn e însoțită deseori de halucinații înspăimântătoare. O cincime din oamenii care experimentează acest fenomen, văd demoni alături de pat sau au senzația că demonii îi sufocă.

Paralizia în somn apare când corpul doarme, dar creierul este treaz. Ea durează până la câteva minute și este absolut inofensivă. Patru persoane din zece experimentează acest fenomen cel puțin o dată în viață. Unii se autoinduc în această stare voluntar pentru distracții și senzații noi. În ceea ce privește demonii – sunt o halucinație inofensivă, provocată de senzația de anxietate și fantezia bogată.

#3. Somnambulismul

Somnambulismul este o stare de automatism inconștient care se manifestă prin părăsirea patului în timpul somnului și executarea unor acțiuni de care individul nu-și mai amintește la trezire.

Medicii spun că e în regulă să trezești un somnambul, dar e mai bine să-l iei cu vorba și să-l ghidezi încetișor până la pat. Dacă îl trezești prea brusc, s-ar putea sa rămână surprins că nu se află acolo sau să te lovească.

#4. Vorbitul în somn

Vorbitul în somn e frate cu somnambulismul. Științific, acest fenomen se numește „somniloquia” și este întâlnit mai cu seamă la copii și bărbați. De cele mai multe ori discursul este necoerent și indescifrabil. La fel ca paralizia în somn – nu este o stare dăunătoare, decât, poate, pentru cei din jur.

#5. Visele care se repetă

Visele care se repetă sunt un mister pentru oamenii de știință, mai ales că unele vise se pot repeta și la 8-10 ani distanță. Despre ele se știe numai că sunt mai clare și mai intense decât celelalte. Psihologii (Carl Jung) consideră că visele recurente poartă conținut de care o persoană, dintr-un motiv sau altul, nu este pregătită să fie conștientă.

#6. Tinerețe fără bătrânețe

Este sănătos, plăcut și util să te culci și să te trezești în fiecare zi la aceeași oră (nu mai târziu de ora 23, și să dormi cel puțin 7 ore). O persoană odihnită nu doar arată, ci și este mai tânără, deoarece procesul de îmbătrânire încetinește cu 12%. Literalmente. Iar pielea capătă o strălucire naturală, delicată și un aspect sănătos.

Oamenii de știință au descoperit că, în timpul somnului, temperatura corpului scade, inima se relaxează și crește producția de colagen și elastină, care sunt esențiale pentru sănătatea pielii.

#7. În somn… creștem?

Oamenii cresc în somn cu 1 centimetru. Literalmente. Dacă îți vei măsura înălțimea dimineața și seara, vei observa că dimineața ești mai înalt. În timpul somnului, coloana vertebrală se întinde și se îndreaptă, iar pe parcursul zilei revine la “normal”.

Dacă vrei să fii sănătos, trebuie să dormi. Un somn liniștit, regulat și odihnitor este esențial dacă vrei să ai un corp sănătos, o minte senină și un suflet împlinit. Iată 5 sfaturi care îți vor fi de ajutor.

Citește și: Cine doarme bine, are trup frumos: 5 reguli simple pentru un somn sănătos!