De ce rufele albe se fac gri după spălare? Greșeala pe care o face fiecare gospodină!

După o zi lungă și plină de provocări, singurul loc în care îți dorești să ajungi cu adevărat este patul. Numai acolo te poți simți cu adevărat relaxat. Dar ca să te simți relaxat ai nevoie de o lenjerie curată. Așternuturile curate creează condiții pentru un somn liniștit și odihnitor.

Și totuși, de câte ori ți s-a întâmplat ca după spălare în loc de albul dorit să te trezești cu o nuanță gri a lenjeriei de pat? Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. Fie folosești detergent de calitate scăzută, fie mașina de spălat nu funcționează cum trebuie.

Dar cele mai multe greșeli se fac anume în timpul spălării și sunt legate de programul de temperatură. Adevărul e că pentru a păstra rufele albe după spălare, trebuie doar să alegi o temperatură mai mare.

Oricât de performantă ar fi mașina de spălat, particulele de murdărie nu pot să dispară complet din interiorul ei. Murdăria rămâne în apă, motiv pentru care apa devine tulbure.

Dar ea nu se depune pe țesătură anume datorită temperaturii. Atât timp cât temperatura apei e ridicată, țesătura rămâne intactă. Iar în momentul în care începe clătirea și temperatura apei scade, murdăria se depune pe albitură din nou.

De aceea, se recomandă să clătești lenjeria în apă fierbinte: fie automat, la un program special de spălare (clătire + temperatură înaltă), fie manual, cu un jet de apă fierbinte. Important e să nu înmoi lenjeria spălată mai mult de zece minute, altfel toată murdăria se va așeza din nou pe material.

Dacă totul este făcut corect, atunci lucrurile vor fi din nou ca noi.

De regulă, lenjeria de pat se spală la 60 de grade Celsius. Aceasta e temperatura optimă, fiind suficient de înaltă pentru a distruge bacteriile și acarienii fără a deteriora țesătura.

Țesăturile fine, precum mătasea, inul sau percale, se spală la 30-40 de grade Celsius, dar ele sunt mai puțin fertile pentru bacterii. Așternuturile, fețele de pernă, fețele de pilotă se spală separat de alte textile, la un program cu puține rotații și clătire cu apă caldă.