De ce pisica simte nevoia să se culce pe haina ta, uitată pe canapea

Pisicile sunt niște creaturi deosebite, care în mod firesc văd altfel decât noi viața. Pentru ca să le înțelegem mai bine, trebuie să cunoaștem trăsăturile lor de caracter, care le influențează comportamentul. Oamenii de știință studiază de mulți ani psihologia pisicilor și au reușit să afle ceva interesant. De exemplu, de ce pisica neapărat se va pune pe scurta sau puloverul tău? Chiar e o întrebare curioasă, nu-i așa? Răspunsul te va ajuta să-ți cunoști mai bine animalul de companie.

Nu obosesc să repet: pisicile sunt animale teritoriale. Mai mult, ele nu sunt obligate să agreeze alte pisici. Ele sunt nevoite să se obișnuiască să conviețuiască cu alți membri ai familiei.

Uneori oamenii cred că pisicile se plictisesc ( judecă după sine).  Unii oameni iubesc prea mult pisicile ca să se oprească (știi, mai bine decât o pisică pot fi doar două pisici). „Un pisioaș din stradă avea nevoie de o casă, mi s-a rupt inima”. Și această situație se poate repeta. Omul începe să îngrijească multe pisici.

Atunci când pisicile nu au suficient spațiu, ele devin stresate. Asta se poate manifesta în diverse moduri: pisicile se luptă între ele, își schimbă teritoriul, devin sperioase sau agresive cu oamenii.

Dar ce faci când ești în următoarea situație: într-un apartament cu o odaie locuiesc câteva pisici. Secretul este în spațiul tridimensional. Pisicile percep lumea un pic altfel decât noi. O odaie fără mobilier este un teritoriu. Dacă vei pune un covor pe podea, va apărea un alt teritoriu. Pune pe covor un prosop și voila! Încă un teritoriu.

De aceea, dacă ai acasă mai multe pisici asigură-le mai multe astfel de suprafețe – teritorii separate. Chiar dacă este vorba despre o singură pisică, aceasta are nevoie de diversitate în acest sens.

Îmbucurător este că nu va fi nevoie de investiții. Este suficient să găsești o cutie din carton.

Cu toții știm despre dorința maniacală a pisicii de a sta pe obiectul nou apărut în casă.  Acest obicei este explicabil din punct de vedere al psihologiei feline – să marcheze și să analizeze noul teritoriu. Nu certa pisica când aceasta se așază pe setul curat de lenjerie, pe care abia l-ai călcat, această deprindere face parte din instinct.