De ce în Anglia unii bărbați sunt numiți “Sir”, iar alții “Mister”?

Nu-mi place să fiu numit “Sir”. Mă simt de fiecare dată jenat și cred că este puțin ciudat. Îmi place să fiu numit Tony sau Mr.Hopkins – Sir Philip Anthony Hopkins, dublu laureat al Premiilor Oscar.

Dacă îți place să citești cărți în engleză, să vizionezi filme sau emisiuni televizate, probabil ai observat un detaliu interesant în comunicarea formală engleză. Se obișnuiește ca unor bărbați să li se spună “Mister”, iar altora “Sir”. Dar care este diferența dintre cele două adresări?

Cine este “Mister” de fapt?

Termenul „Mister”, familiar absolut oricui a parcurs un drum lung și în diferite perioade a avut semnificații diferite. Se crede că „mister” provine de la latinescul „magister” care astăzi se referă la profesori sau mentori, dar în antichitate se referea la conducătorii diferitor așezări umane.

În engleza veche, termenul avea același sens, dar cum timpul s-a combinat cu franțuzescul „mastre”, care însemna „proprietar, stăpân”. În acest fel, „magister” a devenit „master”, iar „master” s-a înrudit cu „mister”.

Englezii foloseau cuvântul „mister” ca variantă prescurtată a cuvântului „master”, adică, stăpân, proprietar de terenuri și sclavi. Pe parcursul următoarelor secole, odată cu schimbarea orânduirii sociale, acest cuvânt a devenit o referință obișnuită la „un bărbat fără un titlu superior sau onorific”.

Puțin mai târziu, cuvântul „mister” s-a extins și a început să facă referire la oamenii de știință, deținători de cel mai înalt grad, precum profesorii de latină de la universitățile medievale (secolul XII).

Două secole mai târziu, termenii „mister” și „master” capătă o conotație distinctă. „Master” devine prefix pentru un băiat sau tânăr nobil (moștenitorul unei familii bogate) care nu era considerat suficient de matur pentru a fi numit „mister”. Cuvântul era necesar pentru a-i da copilului un titlu superior față de semenii lui. Cu timpul, acest titlu s-a estompat și a rămas doar cuvântul „mister” cu sensul pe care îl știm astăzi.

Cine este “Sir” și prin ce diferă de“Sire”?

Cuvântul “Sir” provine de la franțuzescul vechi „sieur”, care la rândul său, se trage de la latinescul „senior”. Termenul francez „sieur” a avut două derivate englezești: „sir” și „sire”.

“Sir” a devenit adresare și prefix pentru titlul onorific de cavaler, iar “Sire” adresare către monarh. În secolul al XX-lea, termenul “Sir” a căpătat și o conotație colocvială, politicoasă și început să fie folosit formal (către un simplu străin).

Când folosim “Sir” și când “Mister”?

În limbajul colocvial, “Sir” poate fi folosit pentru a te adresa unui necunoscut, iar “Mister” pentru a te adresa unui bărbat pe care deja îl cunoști, de exemplu, Mister Smith. Deci nu îi spui “mister” unui bărbat pe care nu îl cunoști, ci îi spui “Sir”.

Pe de altă parte, atunci când vorbim de calitatea de cavaler, “Sir” poate fi folosit înaintea numelui complet al unui bărbat. De exemplu, Sir Anthony (adresare directă) sau Sir Anthony Hopkins (prezentare) și niciodată Sir Hopkins.

Citește și: 7 motive de ce Prințesa Diana nu era iubită de familia regală, dar era adorată de popor!