De ce fructele și legumele au autocolante: 3 fapte incredibile pe care trebuie să le știi înainte de a merge la market !

Fructele și legumele din supermarketuri vin adesea cu autocolante. Puțini oameni știu de ce sunt acolo și de multe ori pur și simplu le ignorăm. Cu toate acestea, autocolantele au un anumit scop.
Oficial, această etichetă se numește PLU-code. Aceste coduri pot fi găsite pe mere, portocale, banane și alte produse proaspete și includ țara, originea sau numele mărcii.

Numerele pe care le vedem pe autocolante sunt atribuite de IFPS – Federația Internațională a Standardelor de Producție.

Acestea ajută casierii să scaneze prețul corect al unui produs și, de asemenea, conțin și alte informații importante despre produs. Să aflăm de ce ajung pe produse și ce înseamnă aceste coduri.

1. Codurile de pe autocolante sunt fixe

Toate codurile PLU încep cu 3 sau 4. Federația Internațională pentru Standarde de Produse a standardizat procesul și a acordat câteva numere cu scopul de a crea un cod comun pentru comercianții cu amănuntul.

Indiferent de locul unde a fost cultivat fructul și unde este vândut, i se atribuie întotdeauna un număr. Deci, de exemplu, o banană 4011 în Mexic ar fi aceeași banană 4011 în Turcia. Un astfel de sistem ajută la identificarea cu ușurință a produsului.

Merită menționat faptul că diferitelor tipuri ale aceluiași produs pot fi atribuite diferite coduri. Deci, de exemplu, la 10 tipuri diferite de banane li se vor atribui 10 coduri diferite și toate sunt valide.

2. Ce înseamnă numerele de pe autocolante 

Aproape toate codurile PLU conțin 4 cifre. Singura excepție este numărul special de identificare înainte de codul PLU.

– 4 cifre care încep cu 3 sau 4 

Dacă fructele sau legumele au fost cultivate în mod tradițional, atunci vei găsi pe produs un cod din 4 cifre care începe cu 3 sau 4.

Aceasta înseamnă că în procesul de creștere au fost folosite îngrășăminte și pesticide. Acestea ajută la obținerea unui randament mai mare de fructe, precum și la creșterea lor în afara sezonului, cu o durată de valabilitate mai lungă sau cu o greutate mai mare. De exemplu, pentru lămâile mici, codul este 4033, iar pentru cele mari, 4053.

– 5 cifre care încep cu 8 

Un cod din 5 cifre care începe cu 8 înseamnă că produsul a fost modificat genetic.

Este mai puțin probabil să vezi acest cod în supermarket, deoarece unele dintre alimentele modificate genetic cel mai bine vândute sunt: ​​porumb, soia, papaya, dovleac etc.

În plus, trebuie să reții că etichetarea produselor alimentare ca fiind modificate genetic nu este obligatorie.

– 5 cifre care încep cu 9

Un cod din 5 cifre care începe cu 9 înseamnă că achiziționezi produse ecologice cultivate fără a utiliza pesticide sau îngrășăminte chimice.

Cel mai adesea, vei găsi aceste produse în secțiunea de alimente ecologice a supermarketurilor sau a lanțurilor de magazine naturiste.

De exemplu, codul 94033 este folosit pentru lămâile organice mici și 94053 pentru lămâile organice mari.

3. Sunt autocolantele comestibile ? 

Aceste autocolante sunt considerate comestibile și vor trece pur și simplu prin sistemul tău digestiv. Acestea sunt reglementate de autoritățile sanitare din diferite țări și nu vor dăuna sănătății. Cu toate acestea, amintește-ți că, deși le poți înghiți, nu ar trebui să faci acest lucru în mod regulat.

Adezivul de pe autocolante este, de asemenea, sigur. Acesta este reglementat de Food and Drug Administration. Adezivii utilizați pe alimente se încadrează în secțiunea „ Aditivi alimentari indirecți: adezivi și componente de acoperire”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor !