Binecuvântare pentru trup și suflet: Savanții au explicat cum câinii ne influențează sănătatea!

Câinele este considerat cel mai devotat prieten al omului și singurul animal care își iubește stăpânul mai mult decât pe sine însuși. Câinii sunt loiali, prietenoși, răbdători, protectori și demni de încredere.

Devotamentul lor nu cunoaște limite. Mai mult decât atât, oamenii de știință au demonstrat că micuții patrupezi ne influențează pozitiv starea fizică, mentală și emoțională. Iată 6 dovezi științifice care te vor convinge să-ți iei un câine cât mai curând posibil.

#1. Câinii ajută în lupta cu depresia și singurătatea

Omul care are un câine nu va fi niciodată singur. Și asta nu o spunem noi, ci o spun oamenii. Conform unui sondaj efectuat în Marea Britanie, pe un eșantion de 3 mii de persoane, 85% din celibatari consideră că anume câinii sunt cei care îi ajută să scape de sentimentul de singurătate.

#2. Câinii contribuie la îmbunătățirea ritmului cardiac la oameni

Un grup de cercetători din Suedia a demonstrat că prezența câinelui în casă reduce nivelul de stres, îmbunătățind ritmul cardiac și ritmul cicardian al omului. De asemenea, rezultatele studiului arată că deținătorii de câini suferă mai rar de afecțiuni cardio-vasculare, decât oamenii lipsiți de compania acestor patrupezi.

#3. Câinii încurajează mișcarea

Un studiu realizat în Franța demonstrează că proprietarii de câini duc o viață mai activă în comparație cu oamenii care nu au animale de companie. Explicația este cât se poate de simplă – câinii trebuie plimbați. Astfel, deținătorii de câini se plimbă în medie 6 ore pe săptămână, cu 4 ore mai mult decât cei care nu au un animal de companie.

#4. Câinii cresc nivelul de empatie și aptitudinile sociale ale oamenilor

Câinele e un tovarăș ideal pentru a crea noi legături sociale. E destul să-l scoți la plimbare de câteva ori și garantat vei schimba câteva replici cu niște străini și poate chiar îți vei face noi prieteni. Studiile arată că 40% dintre proprietarii de câini și-au făcut noi prieteni (iar uneori și-au găsit perechea) când au scos câinele la plimbare. Prezența patrupedului creează un motiv ne agasant pentru discuții.

#5. Câinii își ajută stăpânii să se calmeze

Oamenii de știință din Washington au demonstrat că e suficient să mângâi câinele sau să te joci cu el timp de 10 minute ca să scapi de senzația de panică și anxietate. Mângâierea câinelui reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială, calmează respirația și relaxează musculatura.

#6. Câinii își fac stăpânii mai fericiți

Încă în anul 2009, savanții japonezi au demonstrat că privirea animalului de companie crește nivelul endorfinelor și oxitocinei din organism, asociate cu sentimentul de plăcere, pofta de viață și nivelul general de satisfacție. Rezultatele unui sondaj realizat pe un eșantion de 10 mii de persoane, arată că deținătorii de câini au avut mai puține vizite la medic, erau mai puțin predispuși spre depresie, aveau un tonus mai bun, socializau mai bine cu alte persoane și sufereau de mai puține nervozități.

Citește și: Un an interminabil de așteptare și dor: Povestea câinelui care își aștepta stăpânul!