De ce câinii își îngroapă mâncarea? 5 răspunsuri la cele mai trăsnite întrebări despre câini!

Câinele e cel mai devotat prieten al omului și singurul animal care își iubește stăpânul mai mult decât pe sine însuși. Mai mult decât atât – acești patrupezi sunt foarte subtili, inteligenți și ușor de dresat.

Devotamentul lor nu cunoaște limite și cu toate că sunt alături de noi și la bine și la rău, multe aspecte din comportamentul lor rămân pentru noi o adevărată enigmă. Astăzi am hotărât să întoarcem toate cărțile cu fața în sus și să răspundem la cele mai trăsnite întrebări despre câini, care ne frământă pe fiecare din noi.

De ce au câinii nasul rece?

Câinii nu au glande sudoripare pe toată suprafața corpului. O parte din ele sunt localizate pe nas și rolul lor este de a regla temperatura corpului, controlând secreția de sudoare.

Totodată, același lichid asigură funcția senzorială, ajutându-i să simtă sursele de căldură (de exemplu un mamifer mic) și mirosurile. Pe deasupra, câinii își ling nasul pentru a-l curăța de impurități, prin urmare, nu-i de mirare că nasul lor este întotdeauna umed și rece.

De ce își îngroapă câinii mâncarea?

I-ai cumpărat un os presat cu vitamine și nutrienți și în loc să-l mănânce cu recunoștință în fața televizorului, patrupedul s-a dus și la îngropat în grădină? Cum a îndrăznit? Dar tu de ce ții în dulap câteva sticle de whiskey, cumpărate de la duty free acum un an, iar o parte din venituri le păstrezi într-un depozit bancar?

Fii pe pace, câinelui i-a plăcut darul tău. Dar genetica și mecanismul evolutiv și-au spus cuvântul. Chiar și cel mai domestic câine are instinctul de a stoca excesul de alimente pentru zile negre, când hrană va fi mai puțină.

Câinii mei se bat între ei

Cum să faci doi câini să se înțeleagă? Mai ales când unul îl aveai deja, iar altul este nou în casa ta. Cel mai bine e să alegi un teritoriu neutru – în parc, în scuar, pe un teren sportiv etc. Altfel se va isca un conflict între populația indigenă și invadator. Pregătește niște gustări pentru a calma atmosfera.

Nu forța contactul între cele două animale prin vorbe și gesturi. Mai devreme sau mai târziu, câinii își vor acorda atenție reciprocă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, îi poți încuraja, dar foarte discret. Câini simt bine intonația și starea de spirit a unui om. Abia după ce patrupezii au făcut cunoștință pe un teritoriu neutru, îi poți aduce pe ambii în casă.

De ce câinii mănâncă iarbă?

E vorba de o deficiență nutrițională. În acest fel, câinele își suplinește deficitul de vitamine și substanțe nutritive din organism. Cel mai probabil, hrana pentru câini nu are un conținut atât de echilibrat și consistent după cum trâmbițează spoturile publicitare.

Uneori câinele mănâncă iarbă, apoi vomită. Nu te îngrijora, asta și era intenția sa. Tulpinițele de iarbă irită gâtul și provoacă voma. În acest mod câinele își curăță sistemul digestiv.

De ce câinii au nevoie de mustăți?

În primul rând, nu e vorba de mustăți, ci de vibrise. Același lucru e valabil și pentru pisoi. Dar ca să ne fie mai simplu, le vom numi mustăți. Pisicile fără mustăți sunt ca omul fără ochi – dezorientate complet. Câinii depind mai puțin de acest sistem senzorial. Dar nu înseamnă că nu au nevoie de ele. Vibrisele îi ajută să simtă mirosurile, să-și păstreze echilibrul și să se orienteze în întuneric.

Citește și: Câinii văd alb-negru: 8 minciuni mari în care oamenii mai cred chiar și acum