De ce bărbații au chelie și sunt agresivi: 8 fapte necunoscute despre organismul masculin

Este adevărată afirmația că femeile sunt de pe Venus, iar bărbații de pe Marte. Ei gândesc, percep lumea și chiar îmbătrânesc altfel decât sexul frumos.

Creier mare

În medie, creierul unui bărbat este cu 8-13% mai mare și cu 150 g mai greu decât al unei femei. La fel, mai mare este și hipocampul- zona creierului responsabilă de memorie și atenție.

Însă chiar și cu un creier mai mic, femeile îl folosesc într-un mod mai eficient datorită legăturilor dintre neuroni mai dezvoltate. În acest mod, conexiunea dintre emisfere este mai puternică, fapt ce le ajută să facă mai multe lucruri odată. Bărbatul însă se poate concentra doar pe un singur lucru.

Agresivitate

Totul se datorează nivelului ridicat de testosteron, care influențează activitatea amigdalei cerebrale – parte a creierului, responsabilă de emoții. De regulă, este vorba de bărbații cu vârsta cuprinsă între 17 și 28 de ani, când concentrația de testosteron în sânge este la maximum.

Savanții au demonstrat totodată că bărbații cu mult testosteron sunt mai comunicabili, mai impetuoși și mai aroganți.

Chelie

Ironia sorții: hormonul care îi face pe bărbați bărbătoși determină formarea cheliei, grăbind totodată creșterea părului în alte zone ale corpului – piept, axile, spate.

Mai exact, cauza nu este în acest hormon, ci în precursorul său –  dihidrotestosteron.  Acesta se produce în prostată, glande suprarenale și în scalp.  Excesul lui slăbește foliculii de păr, distrugându-i sau reducându-le dimensiunile.

Piele mai groasă

Pielea unui bărbat este în medie cu 0,2 mm mai groasă și de 10 ori mai puțin sensibilă decât la o femeie. Savanții au demonstrat că nici cel mai sensibil bărbat nu poate fi egalat cu cea mai insensibilă femeie.

Lactație paternă

Pare straniu, dar și organismul masculin poate produce lapte. Se știe că hormonul responsabil de lactație este prolactina, care este în exces la femeile gravide. Acesta este prezent și în organismul masculin, doar că nu atinge nivelul necesar pentru apariția laptelui.

Potrivit studiului fiziologului, Jad Diamond, publicat în 1995 în revista „Discovery”, nivelul de prolactină poate fi crescut cu ajutorul unei dereglări hormonale, foamei sau stimulării permanente a mamelonului. Altfel spus și organismul masculin este capabil pentru lactație și există câteva exemple de acest fel.

În 2002, agenția Francepress a scris despre un locuitor al Sri Lanka, în vârstă de 38 de ani, care și-a alăptat cei doi copii după ce soția sa a decedat în timpul nașterii.

Grăsimi

Conținutul de grăsimi în țesuturi e mai redus la bărbați decât la femei: 12% din greutate și respectiv 26% din greutate. Diferența de 14% este egală cu o rezervă de energie de 300000 kJ, pe care femeia o depozitează pentru a purta sarcina.

Circulație sangvină

Cantitatea de sânge în organismul unui bărbat este de aproximativ 5-6 litri, în timp ce la o femeie e de 4-4,5 litri, și este mai bogat în eritrocite și hemoglobină, ceea ce îmbunătățește circulația sangvină. Datorită acestui fapt, bărbatul este mai rezistent la sarcinile fizice.

Îmbătrânire

Cercetările au arătat că bărbații îmbătrânesc mai lent decât femeile. Ei pierd anual mai puțin colagen decât femeile, mai ales după menopauză. Pielea masculină este mai elastică și mai rezistentă la apariția ridurilor.