Dacă lupt, lupt ca să câștig – 15 replici acide de la Margaret Thatcher, Doamna de fier a Marii Britanii!

Margaret Thatcher s-a născut într-o familie săracă. Tatăl ei era proprietarul unei băcănii, iar mama era o simplă croitoreasă. Cu toate acestea, Margaret a devenit prima femeie prim-ministru a Marii Britanii și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv. Ea este una din cele mai importante figuri din istoria contemporană a Regatului Unit, aflându-se la același nivel cu legendarul Winston Churchill.

Și acest lucru se întâmpla în Marea Britanie, care pe atunci era o țară conservatoare în ceea ce privește rolul femeii în societate. De altfel, deși a fost supranumită “Doamna de fier”, Margaret Thatcher a reușit să combine viața politică cu viața de familie, fiind mamă a doi copii.

Margaret Thatcher – scurtă biografie

Margaret s-a remarcat ca o femeie puternică încă din anii studenției. Aceasta a studiat chimia la colegiul Sommerville, pe lângă Universitatea din Oxford și a devenit a treia femeie din istorie, care a fost președintă a Asociației Universitare Conservatoare din Oxford. Aceasta și-a continuat cariera în calitate de cercetător, dar ambițiile politice s-au dovedit a fi mai puternice decât interesul pentru știință.

Drumul său politic nu a fost ușor. Din membră de partid, ea a ajuns parlamentar, apoi ministru al științei și educației, apoi lider de opoziție și într-un final – premier. În calitate de prim-ministru, Margaret Thatcher a salvat economia britanică de la colaps, liberalizând piața și lansând procesul de privatizare a companiilor de stat, a redus influența sindicatelor, a reformat instituțiile depășite, remodelând aproape fiecare aspect al vieții politice și economice a țării.

Britanicii aveau o atitudine duală față de prim-ministrul lor. Conform sondajelor, aproximativ 60 la sută din britanici o detestau, dar toți cei care o detestau recunoșteau că o respectă. Unii o considerau o scorpie ignorantă în timp ce alții o ridicau în slăvi. Dar rezultatele alegerilor vorbesc de la sine. Margaret a fost primul politician britanic care a beneficiat de 3 mandate de prim-ministru și prima femeie premier din întreaga istorie a Europei.

Citate de Margaret Thatcher

#1. “Bogăția unei țări nu se bazează numai pe resurse naturale. Un stat poate deveni bogat chiar și în absența lor. Cea mai importantă resursă a unei țări este omul. Tot ce trebuie să facă statul este să creeze condiții pentru ca oamenii să-și demonstreze talentele.”

#2. “Nu asculta ce spune lumea. Dacă cei care mă critică m-ar vedea mergând pe valurile Tamisei, ar zice că merg pe apă doar pentru că nu știu să înot.”

#3. “Unii spun că sunt nerăbdătoare și că nu țin cont de părerile altora. Păi bine, vreau să-i contrazic. Sunt extraordinar de răbdătoare, cu condiţia ca într-un final, lucrurile să iasă tot cum vreau eu.”

#4. “O fi cocoşul cel ce cântă, dar găina este cea care face ouăle.”

#5. “Dacă vrei ca un lucru să fie spus, cere-i unui bărbat şi-l va spune; dacă vrei ca lucrul să fie făcut, cere-i unei femei şi lucrul va fi făcut.”

#6. “Să îţi deschizi inima tuturor nu e un plan bun. Te sfătui să o porţi înăuntrul tău, acolo funcţionează mai bine.”

#7. “Am un singur obiectiv: să transform britanicii dintr-o societate de dependenţi, într-una de autonomi; din dă-mi şi mie, în fă tu însuţi; din stai jos şi aşteaptă, în hai să facem.”

#8. “O femeie care știe să rezolve abil problemele unei gospodării, va ști să rezolve și problemele curente ale unei țări.”

#9. “Casa nu trebuie să fie marginea, ci centrul lumii pentru o femeie.”

#10. “Dacă o femeie dă dovadă de caracter, toți o consideră scorpie. Dacă un bărbat dă dovadă de caracter, toți îl consideră bărbat adevărat.”

#11. “Fără libertate economică, nu poate fi vorba despre o altfel de libertate.”

#12. “90% din grijile noastre se referă la ceea ce nu se va întâmpla niciodată.”

#13. “Femeile știu să spună „nu” mai bine decât bărbații.”

#14. “Înfrângere? Nu înțeleg sensul acestui cuvânt.”

#15. “Să fii puternică e ca şi cum ai fi o doamnă adevărată. Dacă ești nevoită să le amintești oamenilor despre asta, atunci cu siguranță nu ești”

Citește și: Nu există femei urâte, ci doar femei leneșe: 4 reguli de stil de la Coco Chanel!