Cum arată acum Eliza Iliescu, fata pe care mama a născut-o la 66 de ani?

Timpul nu bate pasul pe loc, iar împreună cu el evoluează și societatea. De-a lungul ultimelor decenii înregistrăm o schimbare continuă a principiilor, tradițiilor, normelor, sistemelor de valori și a rolurilor în comunitate. Mutațiile sociale, tehnologiile, dar și factorul biologic au permutat vârful fertilității departe după 25 de ani, astfel încât o femeie care naște primul copil la 30 de ani nu mai uimește pe nimeni, la fel ca doamnele care se încumetă la acest pas abia după 40.

Dar cum rămâne cu cazurile ieșite din comun, când doamnele dau naștere unui copil la vârsta de 60-70 de ani? Realitate care, chiar și în anul 2020, este greu de digerat. Din fericire, de regulă, și aceste femei nasc prunci absolut sănătoși.

Unul din cele mai rezonante cazuri din lume, a fost cel al conaționalei noastre, Adriana Iliescu, care în 2005 devenea cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naștere unui copil, la vârsta de 66 de ani și 320 de zile.

Normal că medicii au încercat să îi explice că sarcina la această vârstă implica un risc sporit de mortalitate infantilă sau grave patologii, inclusiv risc înalt de deces pentru mamă.

Dar Adriana și-a dorit foarte mult acest copil și a rămas de neclintit în ceea ce privește decizia de a naște și într-un final, cu ajutorul medicilor profesioniști și a bunului Dumnezeu, a născut o fetiță sănătoasă, pe nume Eliza Maria Bogdana.

Și uite așa, la ai săi aproape 67 de ani, Adriana a devenit mamă pentru prima dată. Iar din moment ce era autoare de povești și fost profesor universitar deja la pensie, femeia a avut posibilitatea să se dedice în totalitate fetiței sale.

Bineînțeles, când era micuță, Eliza nu realiza cât de neobișnuită și unică este mama sa. Abia la grădiniță, semenii i-au atras atenția că mama ei diferă de altele, cu toate că, din spusele fetei, aceștia nu au râs de ea și au acceptat realitatea foarte calm.

Astăzi, Adriana are 82 de ani, iar Eliza în ianuarie împlinește 16 și seamănă leit cu mama ei în tinerețe.

În ceea ce privește abilitățile cognitive și dezvoltarea intelectuală, tânăra își depășește cu mult semenii, lucru care se explică prin educația distinctă de care a avut parte.

Acum, Eliza realizează foarte bine că mama ei e cu mult mai în vârstă decât mamele colegilor săi, dar nu se lasă deloc intimidată de acest fapt, ci dimpotrivă își adoră părintele și în continuare petrec foarte mult timp împreună.

Istoria acestor femei este de-a dreptul fascinată, iar și mai fascinant este că în 2008 o femeie din India a reușit să nască la 70 de ani…