Cum speli corect înălțămintea în mașina de spălat, fără riscul de a o distruge

Spălatul încălțămintei în mașină pare a fi o ideea riscantă, iar pentru unii inacceptabilă. Din fericire, mașinile de spălat moderne chiar au fost adaptate pentru asta, doar trebuie să știi cel fel de încălțăminte la ce regim să o speli.

Cel mai des, producătorii de încălțăminte nu recomandă spălatul încălțămintei în mașină pentru ca să nu apară reclamații în privința calității acesteia. Totuși, dacă faci totul corect, încălțămintea nu va păți nimic. Pentru început, trebuie să iei în calcul aceste 2 aspecte:

-Încălțămintea cu textil ( adidași, teniși) se spală minunat în mașina de spălat cu orice fel de detergent.

-Încălțămintea din piele are nevoie însă de un detergent special pentru piele și blană, care elimină duritatea apei.

Cum pregătești încălțămintea pentru spălat

Verifică dacă nu are defecte, nu necesită reparație, nu se descleie sau se descoase.  În acest cazuri, încălțămintea va avea și mai mult de suferit.

Înainte s-o arunci în cuva mașinii:

-spală bine talpa de noroi și alte gunoaie;

-încheie fermoarele;

-scoate șireturile și tălpicile ( aceastea spală-le mai bine manual).

Regimul de spălare

Spală dintr-o dată cel mult două perechi de încălțăminte. Dacă încălțămintea este grea și voluminoasă, pune doar o pereche. Este recomandat să renuți la scurgerea automată, pentru că poate afecta funcționalitatea mașinii.

Dacă mașina de spălat are un regim destinat încălțămintei, minunat, dacă nu, atunci optează pentru regimul delicat, la o temperatură maximă de 30 de grade. Perfect ar fi să pui încălțămintea într-un sac special.

Cum o usuci corect

Dacă nu vrei să distrugi încălțămintea, n-o pune în mașina de uscat, lângă calorifer sau alte surse de căldură – temperatura mare duce la deformare. Ideal ar fi s-o usuci în aer liber, dacă afară e cald, iar în sezonul rece, într-o încăpere bine ventilată.