Cum se îmbracă Elizabeta a II-a: 10 reguli curioase ale garderobei regale

Recent a fost lansată cartea Angelei Kelly, „mâna dreaptă” a reginei Elisabeta, care este responsabilă de ținutele ei. Cartea se numește „Other Side of the Coin. The Queen, the Dresser and the Wardrobe” și descrie relația dintre ea ca asistentă și Elisabeta a II-a, dar în special se referă la garderoba regală. Iată 10 reguli care au fost desprinse din această carte:

1. Regina participă anual la peste 300 de evenimente, de la ceremonii oficiale și până la prânzuri neformale, în Marea Britanie și peste hotare. În funcție de programul zilei, regina poate schimba ținuta chiar și de 5 ori. Unele piese vestimentare sunt purtate de câteva ori, dar la o diferență de câteva luni. O ținută poate fi purtată până la 25 de ani.

2. Nu întotdeauna s-a dus evidența garderobei regale. Inițial, Angela Kelly ținea în secret un jurnal al ținutelor regale, iar din 1995 a făcut asta oficial, pentru ca ținutele să nu se repete.

3. Atunci când se coase o nouă ținută, designerul pipăie stofa și o strânge în pumn, pentru a vedea cât de tare se șifonează. Dacă stofa rămâne încrețită, nu se folosește. Dacă țesătura este ușoară și catifelată, se verifică cum se comportă aceasta în mișcare, folosind un foen, de exemplu.

4. Baza ținutei regale este culoarea. Aceasta trebuie să se potrivească reginei și evenimentului. Pentru ceremoniile de zi, se aleg culorile aprinse, care o scot în evidență pe regină. Pentru ceremoniile serale se optează pentru nuanțe care arată bine în condiții de iluminare redusă și, respectiv, artificială. Dacă evenimentul este pentru copii, regina îmbracă neapărat ceva de un roz, galben sau verde aprins.

5. La alegerea costumului, se ia în calcul modul în care regina se va deplasa la eveniment și ce va face acolo. Dacă aceasta merge cu mașina, se alege o rochie care va sta bine în momentul în care regina va coborî din automobil. Dacă aceasta va sta mult pe scaun, se evită rochiile cu detalii proieminente la spate. Dacă ziua este încărcată, se optează pentru haine cu fermoar sau nasturi, pentru ca la dezbrăcare acestea să nu strice coafura reginei.

6. În general, regina preferă vestimentația care repetă silueta, dar nu foarte mulate pe corp. Mâneca trebuie să fie în 3/4 sau lungă, dar nu exagerat de mult ca să n-o înmoaie în supă. De regulă, după ora 18:00, regina nu mai poartă pălării.

7. Pantofii reginei sunt făcuți la comandă și nu au toc mai înalt de 5 cm. Angela Kelly este cea care poartă o perioadă pantofii noi ai reginei, pentru ca cea din urmă să nu aibă disconfort de la încălțămintea abia cusută.

8. Și gențile regale sunt făcute la comandă, un detaliu important este ca acestea să nu fie prea grele. Curtea regală colaborează cu mai multe branduri în acest sens.

9. Regina are umbrele transparente cu margini de toate culorile curcubeului, așa încât să poată fi asortate ușor cu orice ținută.

10. Reginei deseori i se oferă în dar stofe din mătase sau șifon. Ele se păstrează într-o garderobă specială și își așteaptă ceasul.