Cum recunoști un om deștept: Sunt 2 semne la care trebuie să atragi atenția

Confucius spunea că dacă ești cel mai deștept din cameră, atunci aceasta nu este camera ta. La prima vedere, totul este cât se poate de clar – părăsește camera și dezvoltă-te în continuare. Dar ești sigur că în camera ta nu au rămas oameni mai deștepți decât tine? Oameni de la care mai ai multe de învățat? Cum să înțelegi dacă un om este inteligent sau nu? Oare totul este la suprafață?

La facultate aveam doi colegi. Unul charismatic, inteligent și ambițios. Ce-i drept îi plăcea să se laude cu aptitudinile, legăturile și reușitele sale. Altul mai puțin lăudăros. Adică nu era lăudăros deloc. Era genul de om care vorbește rar și la subiect. Mereu aveam impresia că el era cel mai deștept dintre noi, căci, vorba aia, „dacă tăceai filosof rămâneai.”

Pe de altă parte, ce folos din cunoștințe dacă ele nu găsesc o aplicare practică în viața de zi cu zi? Un proverb evreiesc spune că: „dacă faptele tale depășesc cunoștințele tale, atunci cunoștințele tale sunt valoroase; iar dacă cunoștințele tale sunt mai presus de faptele tale, atunci ele sunt inutile.”

Nu e suficient să cunoști teoria sau să ai o înțelegere bună, complexă, a fenomenelor care te înconjoară. Mai trebuie să știi cum să folosești cunoștințele și inteligența în folosul tău. Nu-i așa?

În țara noastră fiecare al treilea e geniu și expert la toate, mai ales când se dă cu părerea pe internet sau acasă, la bucătărie. Dar când vine vorba de fapte, câți dintre noi sunt buni cu adevărat? Leonardo Da Vinci spunea că: „fierul ruginește când nu este folosit, apa se alterează când stă, iar mintea umană, negăsindu-și niciun folos, se ofilește.”

Dar după părerea mea, cea mai elegantă descriere a unui om inteligent a fost dată de celebrul scriitor și lexicograf francez, Pierre-Claude-Victor Boiste, care credea că un om inteligent poate fi recunoscut după două semne. Boiste spunea în felul următor:

„Despre mintea și inima unui om putem judeca după natura știrilor pe care le spune cu plăcere. Iar personalitatea unui om se măsoară prin amploarea problemei care îl poate scoate din sărite.”

Citește și: Nu te grăbi să te răzbuni, lasă karma să o facă pentru tine!