Cum îți dai seama că te minte: 8 semne care dau de gol un mincinos

Oamenii de știință de la Universitatea din Alabama au calculat de câte ori oamenii mint în medie pe zi. Rezultatele studiului au arătat că un om de rând minte o singură dată pe zi. Doar un procent mic de oameni mint de 10-15 ori cu regularitate. “Oamenii mint mai puțin decât am crezut”, a fost concluzia oamenilor de știință.

De ce oamenii spun minciuni?

Printre principalele motive care îi determină pe oameni să mintă se numără: dorința de a se proteja sau ai proteja pe cei dragi; dorința de a face o impresie bună; dorința de a obține dividende personale; dorința de a face o glumă; și nu în ultimul rând, pentru că simt necesitatea de a minte.

Motivația lor este cât se poate de clară, dar cum să înțelegi dacă un om minte sau nu? Iată 8 semne că interlocutorul tău are ceva de ascuns.

Semne non verbale ale minciunii

1. Își atinge gâtul, degetele, părul etc.

Majoritatea oamenilor sunt agitați atunci când mint, chiar dacă încearcă să nu dea pe față acest lucru. Oamenii care mint sau au ceva de ascuns se ating deseori de păr, de gât, de bărbie, de inel etc. De asemenea, aceștia își schimbă de multe ori poziția capului.

2. Mișcă neliniștit din picior

Semnele de nervozitate nu se limitează la atingeri. Oamenii care mint, dau neliniștit din picior, își mută greutatea de pe un picior pe altul și gesticulează agitat din mâini.

3. Încearcă să-și ascundă fața

Oamenii care au ceva de ascuns tind instinctiv să-și acopere fața sau părțile vulnerabile ale corpului: gâtul, pieptul, capul sau abdomenul. E un mijloc de a se proteja și de a face față anxietății.

4. Evită contactul vizual

Oamenii care mint evită să-şi privească în ochi interlocutorul. Atunci când stai de vorbă cu o persoană care îţi evită privirea şi îndrugă prostii, ai motive să crezi că eşti minţit.

5. Răspunde cu întrebare la întrebare

Atunci când minți trebuie să inventezi din mers, fără ca istoria să-și piardă congruența. Iar ca minciunile să se potrivească, ai nevoie de timp. Oamenii răspund cu întrebări la întrebari anume pentru a trage de timp și a inventa o justificare cât mai plauzibilă.

6. Ia pauze lungi

Din același motiv oamenii care spun minciuni iau pauze lungi înainte de a răspunde. Și deseori discursul lor este caraghios, aproape formal.

7. Se bâlbâie și evită pronumele “eu”

Mincinoșii se exprimă vag și fug de responsabilitate, evitând pronumele “eu” sau exprimarea la persoana întâi. De exemplu, la întrebarea “m-ai înșelat vreodată?”, un mincinos va fi tentat să răspundă “evident că nu” sau “ce prostii îndrugi” în loc de “nu te-am înșelat niciodată” sau “eu nu aș face niciodată așa ceva”.

8. Se justifică de multe ori

“Cine se scuză, se acuză”. O justificare exagerată întotdeauna ridică semne de întrebare. Oamenii care mint se repetă, generalizează și se justifică excesiv de mult.

Citește și: Cum deosebim mierea naturală de cea contrafăcută? 5 trucuri folosite de apicultori!