Cum deosebești scorțișoara adevărată de cea falsă, care poate fi toxică

Scorțișoara este unul dintre cele mai aromate și îndrăgite condimente din lume. Există însă scorțișoară de mai multe tipuri și nu toate sunt benefice pentru organism. Printre cele mai comercializate există două tipuri de scorțișoară: cea adevărată și cea falsă. Dar cum să le deosebim?

Scorțișoara de care ai mâncat și tu a fost probabil de Ceylon sau Cassia. Prima este considerată cea adevărată, iar cealaltă – falsă, deși ambele sunt naturale.

Scorțișoara de Ceylon provine din India și Sri Lanka. Este considerată cel mai bun și aromat tip, fiind utilizată de europeni de peste 400 de ani. Este numită „adevărată” de la denumirea sa în latină Cinnamomum verum.

Scorțișoara care crește în Indonezia, China și Vietnam provine de la arborele Cinnamomum aromaticum. Ea este considerată de o calitate mai joasă, având mai puține beneficii. Aceasta mai este numită scorțișoara Cassia sau cea falsă.

Prin ce se deosebesc?

Scorțișoara de Ceylon are un gust mai rafinat, mai dulce, mai echilibrat și mai plăcut. Cassia are un gust mai pronunțat, mai puternic și mai arzător. Dacă te-ai obișnuit cu Cassia, s-ar putea s-o consideri pe cea de Ceylon fără gust.

Scorțișoara Cassia este și ea diferită. De exemplu, cea din Vietnam are o aromă și un gust pur, în timp ce cea din China este mai amară, de o calitate mai proastă.

Scorțișoara de Ceylon este mai potrivită pentru deserturi rafinate. Majoritatea deserturilor europene necesită a fi preparate anume cu acest tip de scorțișoară. În terci sau la cafea, de asemenea trebuie utilizată această scorțișoară. Pentru glintwein, poți folosi Cassia.

Cele două tipuri de scorțișoară se deosebesc și după preț. În mare parte, în magazinele noastre se vinde scorțișoara Cassia, cealaltă fiind de 5 ori mai scumpă. Prețul este mare nu doar din cauza gustului mai rafinat, ci și pentru că necesită foarte multă prelucrare manuală.

Dăunătoare pentru sănătate

Scorțișoara conține cumarină care, întrebuințată în exces și regulat, poate provoca amețeli, dureri de cap și dereglări ale tractului digestiv. În Cassia se conține de câteva ori mai multă cumarină decât în cea de Ceylon. Totuși, trebuie să consumi foarte multă scorțișoară pentru ca să suporți efectul ei nociv.

Diferența de aspect

Scorțișoara de Ceylon este mai deschisă la culoare, batoanele au mai multe straturi și sunt mai subțiri, în timp ce celelalte sunt dintr-un singur strat mai gros, foarte tare.