Copiii merg la școală la minus 50 și nu există Covid! Cum trăiesc oamenii în cel mai geros loc de pe glob?

Oimiakon este un sătuc din provincia siberiană Yakutia, unde temperatura medie iarna variază de la -42 la -51 de grade Celsius. Iar în 1926 a fost înregistrată o valoare record de -71,2 grade Celsius. Înfiorător. Și totuși, oamenii reușesc să trăiască în astfel de condiții generație după generație. În prezent, aici locuiesc circa 400-500 de oameni. Hai să vedem în ce constă rutina lor cotidiană și cu ce probleme se confruntă în viața de zi cu zi.

Cea mai friguroasă localitate din lume

#1. Aici nu există viruși

Deși în aparență cu cât e mai frig, cu atât e mai mare probabilitatea să te îmbolnăvești – în Oimiakon lucrurile stau invers. La asemenea temperaturi virușii mor, iar oamenii nu suferă nici de gripă sezonieră, nici de răceală și cu atât mai mult de Covid. Ce-i drept, studiile demonstrează că coronavirusul rezistă până la -70 de grade Celsius, dar siberienii sunt în afara oricărui pericol. Orașul este atât de izolat, încât unii locuitori habar n-au ce-i aia corona.

În ultimii 15 ani, nu am răcit niciodată. Nu știu ce-i aia nas înfundat sau durere în gât. Aici aerul e foarte uscat și îți pot îngheța obrajii, urechile sau nasul fără să răcești. Dar trebuie să reușești la timp să le încălzești“, dezvăluie un locuitor al sătucului.

#2. Mașini cu ferestre termopan și garaje încălzite

Nu numai oamenii, ci și tehnica trebuie să se adapteze la condiții extreme. Oamenii își izolează mașinile așa cum pot. Parbrizul este dublu, iar ferestrele laterale sunt acoperite cu câteva straturi de bandă adezivă.

De regulă, oamenii nu opresc motoarele mașinilor, pentru că există riscul să nu le mai poată porni. Unii își echipează garaje încălzite. De asemenea, nu se recomandă să ții mașina în același loc pentru că roțile pot să devină ovale și să înghețe în poziția respectivă.

#3. Îmbrăcămintea este uscată… afară

După spălare, localnicii scot rufele la rece pentru câteva ore. Acestea îngheață bocnă, în schimb pe urmă sunt mai ușor de uscat. De altfel, dacă nu ești atent, se poate întâmpla ca hainele să se rupă în două.

Situația e și mai grea cu înmormântările. Iarna acestea pot să dureze până la 3 zile. Pământul este încălzit ore în șir prin aprinderea unui rug și adăugarea de cărbuni încinși, ca groparii să poată săpa.

#4. Copiii merg la școală la minus 50

Nu e o glumă, acest lucru este reglementat oficial. Cursurile se suspendă abia atunci când temperatura scade sub -52 de grade Celsius. Doar pentru clasele primare! La școala din Oimiakon se alătură și copii din satele vecine, care sunt aduși cu autobuzul timp de 15-20 de minute. Elevi nu sunt atât de mulți, în schimb sunt tari de înger și la -20 pot să iasă afară fără căciulă. Uneori, e atât de frig încât cerneala îngheață chiar și în interiorul școlii.

#5. Hainele din blană nu sunt un lux, ci o necesitate

Hainele din materiale naturale sunt o necesitate vitală, pentru că cele sintetice nu rezistă când temperatura ajunge la -50. Iarna aceștia poartă cizme înalte din blană de ren, căciulă din blană de vulpe sau nurcă și eșarfă din fibre naturale.

Locuitorii din Oimiakon au o soartă dificilă, dar ne demonstrează tuturor că omul este în stare să se adapteze la orice.

Citește și: Fără stres și bani de la părinți : 5 principii ale educației finlandeze, pe care să le învățăm