Consumăm 35 de tone de mâncare într-o viață: 20 cele mai uluitoare curiozități despre organismul uman

Unele studii știinfice despre organismul nostru fac niște descoperiri uluitoare. Deși crezi că ai învățat suficiente lucruri despre corpul uman la școală, știința nu stă pe loc și continuă să ne uimească în fiecare zi. Iată cele mai incredibile constatări ale savanților despre procesele ce au loc în organismul omului.

1. Cunoaștem cu toții despre clasificarea ABO a sângelui, care se împarte în 4 categorii (A,B, AB și 0) și despre cei 2 factori Rh+ și RH-. De fapt, există în jur de 10-15 tipuri de sânge. De exemplu, categoria numită „vânător” este atribuită japonezilor și se aseamănă cu un horoscop. Potrivit clasificării japoneze, fiecare grup etnic are o tipologie diferită a sângelui.

2. S-a demonstrat că urechile nu încetează să crească pe parcursul vieții Potrivit estimărilor acestea se măresc cu o pătrime de milimetru în fiecare an.

3. Pe 1 cm pătrat de piele se află aproximativ 100 de receptori ai durerii și sensibilității.

4. Sângele este capabil să parcurgă zilnic prin organismul nostru 19 312 kilometri.

5. S-a stabilit științific că în copilărie fetele au mai mulți receptori gustativi decât băieții.

6. Circa 5 ani din viața noastră noi îi petrecem clipind. Din fericire, atunci când clipim mai facem și alte lucruri.

7. În cavitatea bucală se găsesc atâtea bacterii câți oameni în lume. Există atât bacterii benefice, cât și dăunătoare. Apropo, numărul microoragnismelor din cavitatea bucală e mai mare decât cel din orificiul anal.

8. La sfârșitul vieții vom avea mâncate în jur de 35 de tone de mâncare.

9. Bătăile inimii sunt niște acte involuntare. Pe parcursul vieții inima bate de aproximativ 35 milioane de ori.

10. Lungimea tuturor nervilor din organism constituie 75 de kilometri.

11. Avem nevoie de creier pentru a gândi, reacționa, mișca, vorbi, desena, alerga, merge ș.a. El prelucrează un volum nemărginit de informații. E nevoie de circa 100 000 reacții chimice pe secundă.

12. Semiluna de culoare mai deschisă de la baza unghiei este rădăcina ei și este cea mai fragilă zonă. Dacă se traumează baza unghiei, poate fi afectată toată unghia.

13. Dacă ai putea vedea fiecare parte a corpului prin microscop, ai fi îngrozit. Majoritatea dintre noi are niște acarieni pe gene, care se numesc demodex. Ei au o formă alungită și se hrănesc cu celule moarte.

14. Noi inspirăm aer în plămâni de 20 000 de ori pe zi.

15. Este imposibil să ții ochii deschiși în timp ce strănuți. Asta se întâmplă pentru că strănutul iese cu o viteză de 160 km/h.

16. La fel ca și amprentele, limba este diferită la fiecare om. Acest organ este cel mai flexibil și puternic.

17. De fiecare dată când plângem punem în funcțiune 43 de mușchi ai feței, iar când zâmbim doar 17.

18. Zilnic, noi pierdem un milion de celule moarte. Majoritatea sunt de pe mâini, picioare, coate și păr. Adunându-le, scăpăm într-un an de 2 kg de celule moarte.

19. Producem în jur de 600 ml de salivă pe zi. Glandele salivare lucrează non-stop, deși cantitatea produsă variază în funcție de diferiți factori.

20. Potrivit specialiștilor, creierul este capabil să deosebească 10 milioane de culori.