Cele mai periculoase alimente din lume: O parte le consumăm fără să știm!

E în interesul tău să NU le mănânci!

#1. Cartofi necopți

Dacă vei curăța un cartof scos prea devreme sau, dimpotrivă, unul foarte vechi, vei descoperi că este verzui pe alocuri. În aceste locuri, tuberculul conține solanină, un alcaloid vegetal care este toxic pentru om. Din cauza lui, cartoful este verde și iute la gust.

Intoxicația cu această substanță provoacă vărsături, diaree și mâncărime. Pentru a te intoxica, e suficient să mănânci câțiva cartofi copți. Au fost cazuri când oamenii au murit, au făcut paralizie și au avut halucinații de la supradoză de cartofi (cu solanină). Ce-i drept, au mâncat pe săturate. Pentru a te proteja de solanină, curăță cartofii de coajă și înlătură părțile verzui cu ajutorul unui cuțit.

#2. San-nakji

Dacă vei călători în Asia și cineva te va servi cu această delicatesă, fii cu ochii în patru. Vorbim de o caracatiță vie, ale cărei tentacule încă se mișcă. Ele sunt tăiate chiar înainte de servire. Delicatesa este presărată cu semințe de susan și tratată cu ulei.

Caracatițele au un sistem nervos complex, iar două treimi din neuronii lor sunt localizați la nivelul membrelor. Din această cauză, membrele rămân destul de active chiar dacă sunt tăiate. Dacă după această descriere încă te întrebi ce poate merge prost, îți spun eu. În încercarea de a se salva, tentaculele pot să-ți blocheze căile respiratorii. În Coreea de Sud au fost înregistrate cazuri letale. Ce-i drept, cel mai des victimele erau în stare de ebrietate.

#3. Caju

În general, caju nu este un aliment rău, dimpotrivă, are foarte multe beneficii pentru sistemul digestiv și sistemul circulator. Totul pentru că nucile vândute în supermarket sunt procesate: se curăță cu mașini speciale de cojit și se calcinează.

Dar dacă vei strânge o mână de nuci de pe un copac din Portugalia, sau poate de la tine din grădină, te vei trezi cu iritații pe piele, dureri severe, mâncărimi și erupții cutanate. Nu o să mori, dar senzațiile nu vor fi plăcute. Nu degeaba în unele țările din Africa, coaja acestor nuci este folosită pentru a ucide termitele.

#4. Stridii

Scoicile bivalve sunt considerate o delicatesă în multe țări din regiunea indo-Pacifică, dar și acest aliment trebuie tratat cu prudență. Stridiile pot transporta diferiți paraziți și conțin compuși nocivi, precum mercurul. În consecință, ele te vor recompensa nu numai cu proteine ​​și iod, ușor digerabile, ci și cu tot felul de agenți patogeni.

Dacă stridiile au fost colectate din ape murdare, ele pot transporta boli precum hepatita A, E, dizenteria și febra tifoidă. De exemplu, în Shanghai, în 1988, dragostea pentru crustacee sângeroase a dus la o epidemie teribilă de hepatită A, care a afectat peste 300.000 de persoane. Oamenii de știință estimează că aproximativ 15% din iubitorii de bivalve preiau cel puțin o boală de la ele.

#5. Manioc 

Manioc este o plantă din regiunile tropicale, sută la sută sigură atât timp cât nu este consumată crudă. În stare crudă, tuberculul conține linamarină, care, atunci când se descompune în organism, eliberează cianură. Astfel, doar 400 de g de manioc în stare crudă duce la un rezultat letal.

Pentru a elimina toxina, tuberculii sunt fierți și fermentați. Dar în țările slab dezvoltate, unde procedura nu se respectă întocmai, sute de persoane mor anual din cauza acestei legume. Prin urmare, dacă călătorești undeva prin Thailanda și cineva îți propune manioc, mai bine mănâncă altceva.

#6. Soc negru

Iată ceva mai apropiat de sufletul și stomacul românesc. În principiu, socul negru nu este periculos. El se folosește pe larg în medicina tradițională și există dovezi că poate ameliora simptomele gripei. De asemenea, din soc sunt produse jeleuri, magiunuri, tincturi, siropuri etc.

Dar trebuie avut în vedere faptul că socul are o toxicitate moderată. În particular, sunt periculoase boabele necoapte, care conțin o substanță numită „glicozid cianogen sambunigrin”. Doar câteva boabe pot provoca colici și indigestie.

#7. Sâmburi de caise

Semințele de mere, sâmburii de prune, caise, cireșe, vișini, piersici și ale altor fructe pe care le consumăm în fiecare vară conțin amigdalină, un compus natural care se transformă în cianură după ingerare. Iar cianura, din câte știi, este letală. Dar nu te îngrijora dacă ai înghițit din întâmplare unul. Trebuie să înghiți vreo 50 de sâmburi de cireșe și vreo 20 de sâmburi de caise ca să ajungi pe patul de spital.

Din păcate, unii amatori de remedii naturiste au lansat teoria că amigdalina combate cancerul, iar consumul de sâmburi ar fi util. Un mare fals. Cercetările au demonstrat că amigdalina și derivații ei nu sunt medicamente pentru nimic. În schimb, pot provoca greață, febră, dureri de cap, insomnie, dureri articulare și musculare și scăderea tensiunii arteriale.

#8. Fugu

Peștele care poate ucide un om cât ai zice pește. Fugu conține tetrodotoxină, mai ales în ficat și ovare. Compusul este letal. Din această cauză, peștele fugu este gătit doar de bucătarii care dețin o licență în acest sens. Chiar și în aceste condiții, în Japonia, unde sunt cei mai iscusiți bucătari, mor până la 10 oameni anual. Nemaivorbind de restul lumii.

Nu există un antidot pentru tetrodotoxină. Compusul paralizează mușchii, iar victima, care rămâne conștientă, moare în agonie din cauza sufocării. Singurul lucru pe care îl pot face medicii este să încerce să mențină sistemele respiratorii și cardiovasculare artificial, sperând că pacientul va trăi până efectul compusului se va estompa.

În mod curios, fugu nu este otrăvitor. Tetrodotoxina este produsă de bacterii marine din genul Pseudomonas. Bacteriile pătrund în corpul moluștelor, iar moluștele sunt consumate de pește, care are imunitate la acest compus.

#9. Fasolea roșie

Leguminoasele sunt o sursă bună de proteine ​​și fibre. Dar ai grijă cu fasolea roșie. Ea conține multă fitohemaglutinină, iar această substanță este toxică. Dacă mănânci 5-6 fasole în stare crudă te vei trezi cu grețuri, diaree și afecțiuni cutanate.

În afară de asta, consumul acestei fasole poate duce la contaminarea cu Salmonella, Listeria și E. coli. – dacă nu este gătită corect. Pentru a scăpa de toxine, ea trebuie fiartă timp de 30 de minute la 100 de grade Celsius. Gătitul lent, la temperaturi mai scăzute, nu distruge complet toxina.

#10. Aki

Aki este fructul național al Jamaicii. Acolo se consumă atât crud, cât și gătit, împreună cu pește sărat – polen sau merluciu.

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că fructele aki sunt otrăvitoare până când se deschid. Până la coacerea completă, acestea conțin o substanță numită hipoglicină. După coacere, cantitatea de toxină scade, astfel încât pulpa gălbuie poate fi consumată în siguranță. Nu și sâmburii.

Hipoglicina provoacă epuizarea rapidă a rezervelor de glucoză din celulele corpului, ceea ce duce la consecințe grave precum deshidratarea, convulsiile, coma și moartea. Rata cazurilor letale este foarte mare în Caraibe și Africa de Vest.

Citește și: Care sunt cele 6 alimente ce nu expiră niciodată? Toți românii le au în bucătărie!