Cele mai interesante și neobișnuite fapte despre somn

Te-ai întrebat vreodată ce fel de vise au nevăzătorii? Vrei să știi ce animale au nevoie de doar două ore de somn pe noapte? Cât timp poți trăi fără somn? Și ce poate spune postura de somn despre o persoană? Am pregătit pentru tine cele mai interesante și neobișnuite fapte despre somn!

CE VISE AU NEVĂZĂTORII?

Visele lor nu sunt diferite de cele ale persoanelor cu vedere. Persoanele care au fost oarbe din naștere au vise foarte vii, aud sunete și trăiesc emoții, dar nu văd imagini.

CÂT DE MULT SOMN ESTE SUFICIENT PENTRU O PERSOANĂ?

Cantitatea de somn de care are nevoie o persoană variază în timp. Sugarii și copiii până la vârsta de 3 ani au nevoie de cel puțin 16 ore de somn pe noapte; după vârsta de 3 ani, 10 ore sunt suficiente. Până la vârsta de 18 ani, o persoană are nevoie de aproximativ 10 ore de somn. Ca adult, 8 ore de somn sunt suficiente, iar după vârsta de 65 de ani această cifră scade la 6 ore.

CE VISEAZĂ BĂRBAȚII ȘI FEMEILE?

Lucrul surprinzător este că 70% dintre bărbați visează alți bărbați, în timp ce femeile visează bărbați și femei deopotrivă.

CINE SUNT OAMENII PE CARE ÎI VEDEM ÎN VISELE NOASTRE?

În vise, vedem doar oameni pe care i-am întâlnit vreodată. În vise, nu vedeți persoane complet străine, ci prieteni, cunoștințe sau oameni pe care tocmai i-ați întâlnit pe stradă, dar de care nu vă amintiți.

VISĂM ÎN CULORI SAU ÎN ALB ȘI NEGRU?

Aproximativ 12% dintre oameni au vise alb-negru, dar majoritatea oamenilor au vise în culori. Este interesant faptul că unele persoane au inițial vise alb-negru, dar, de-a lungul anilor, au “trecut” la vise color. Unele studii susțin că acest lucru se datorează tranziției televiziunii de la alb-negru la color.

ESTE NORMAL SĂ VISEZI?

Nu vă faceți griji, visarea este normală și nu contează ce fel de vise aveți. Mai rău, atunci când nu visezi, indică o tulburare de personalitate.

CE SPUNE POSTURA DE SOMN DESPRE O PERSOANĂ?

Dacă dormiți în poziție fetală – sunteți norocos, sunteți în companie bună, deoarece peste 41% dintre oameni dorm în această poziție. Această postură indică faptul că aveți o inimă mare, dar vă este teamă de schimbare și vă este greu să vă deschideți față de oameni. Dacă dormiți pe partea dreaptă, faceți parte din cei 15% de oameni sociabili. Dacă dormiți pe o parte și vă înclinați ușor pe spate, faceți parte din cei 13% care sunt foarte deschiși, dar suspicioși. Persoanele care dorm pe spate au tendința de a fi izolate, iar cele care dorm pe burtă au tendința de a fi atente la detalii. Dacă dormi întins pe pat – ești un ascultător neatent și îți place foarte mult să dormi!

VEI DORMI CU MINE?

Studiile au arătat că majoritatea cuplurilor căsătorite dorm în paturi separate. Nu e de mirare că rata natalității scade atât de repede.

DE CE NU NE AMINTIM ÎNTOTDEAUNA VISELE NOASTRE?

Îți amintești doar ocazional visele tale? De fapt, acest lucru este normal – în primele 5 minute de la trezire, uităm 50% din vise, 90% dintre vise sunt uitate pentru totdeauna.