Ce sunt aceste „tăieturi ciudate” pe spatele jachetelor pentru bărbați și de ce sunt de diferite tipuri?

Atunci când cumpără un blazer clasic, majoritatea bărbaților se concentrează doar asupra modului în care va arăta în față, fără să-i pese nici măcar cum arată în spate.

Este bine cunoscut faptul că partea din față a jachetei este bogată în varietate, variind de la un număr diferit de nasturi, tipuri de rever și chiar terminând cu forma buzunarelor. Cu toate acestea, partea din spate a unui sacou obișnuit nu este mai puțin importantă și, de asemenea, poate diferi foarte des în ceea ce privește tipurile de tăieturi, poate afecta prețul produsului, aspectul și chiar întreaga imagine a unui bărbat.

Ce sunt aceste tăieturi în spatele jachetelor și de ce sunt de modele diferite?

Aceste tăieturi numite uneori „guri de aerisire”, sunt verticale în tivul din spate al jachetei care au o istorie militară, ca multe alte elemente ale majorității îmbrăcămintei pentru bărbați.

Astfel de tăieturi au devenit o trăsătură distinctivă a strămoșilor jachetelor moderne, care au apărut pe redingote și caftane în urmă cu câteva secole, când domnii din înalta societate își petreceau tot timpul liber bucurându-se de sporturi ecvestre, iar pentru militari confortul maxim în șa era o garanție de supraviețuire.

Și, deși astăzi nu mai călărim pe cai, funcționalitatea acestor guri de aerisire rămâne în mare parte neschimbată: pentru a reduce senzația de rușine în mișcare sau așezare, pentru a preveni ridurile și pentru a oferi acces confortabil la buzunarele laterale ale pantalonilor, astfel încât să nu constrângeți spatele sacoului.

Există 3 tipuri de astfel de tăieturi și fiecare are menirea sa:

1.Sacou cu un singur șliț central

Jachetele cu tăietură centrală sunt printre cele mai frecvente și probabil cele mai preferate din întreaga lume. Majoritatea sacourilor pre-decupate au o singură fantă centrală, deoarece acest design se va potrivi cu aproape toate tipurile de corp.

Așa cum am scris mai sus, o singură tăietură în centru a început să apară pe primele redingote și caftane, care erau progenitorii jachetelor moderne. Această tăietură centrală a oferit călărețului ecvestru confort și mobilitate. De atunci, linia unică a fost cel mai comun element pe majoritatea elementelor de îmbrăcăminte exterioară din întreaga lume.

2.Sacoul cu două șlițuri

Șlițurile duble sunt situate pe părțile laterale din spatele sacoului.

Sacourile cu dublă fantă sunt asociate în mod obișnuit cu liniile de îmbrăcăminte britanice, oferind purtătorului un stil mai sofisticat și european. Bineînțeles, producția de jachete cu fante laterale necesită mai mult timp și cost decât producția de jachete cu o singură fantă.

Astfel, gurile de ventilație laterale se găsesc mai des numai pe costumele personalizate sau premium. Doar că, în acest caz, producătorii trebuie să utilizeze țesături suplimentare, să schimbe metodele de cusut din fabrică, uneori chiar bazându-se pe munca manuală, aceste lucruri mici fac costul total al unei jachete cu șlițuri laterale mult mai scump. Desigur, pentru majoritatea producătorilor de costume de calitate la un cost mediu, acest lucru pur și simplu nu este profitabil.

Fantele laterale oferă o atmosferă britanică mai sofisticată și exclusivă pentru adevărații domni care doresc întotdeauna să arate elegant. Ei bine, nu uitați că acest tip de guri de aerisire este ideal și pentru majoritatea tipurilor de fizic masculin.

3.Sacoul fără șliț

A treia și ultima versiune a sacoului este o croială simplă și monocromatică fără șliț, care nu are deloc tăieturi.

O jachetă fără fante în spate are o siluetă continuă, care este de obicei potrivită numai pentru evenimente mai formale, de exemplu, acest design se găsește mai des în smochingurile scumpe.

Acest lucru este intimidant pentru mulți băieți, deoarece li se pare că acest tip de sacou poate reduce mobilitatea și este mai puțin confortabil și da, în general este, dar numai pentru bărbații cu un anumit fizic. Adevărul este că o jachetă fără guri de aerisire va funcționa doar pentru băieții mai josuți, deoarece se va aranja perfect în jurul corpului. De asemenea, jachetele fără șlițuri vă vor permite să arătați vizual mai slab și mai înalt.

Sacoul fără șlițuri este o opțiune formală frumoasă și clasică pentru ocazii speciale care se potrivește doar bărbaților de înălțime mai mică și într-o formă fizică bună.