Ce se aude de fapt în scoică? 10 curiozități geniale despre sunete

Sunetele sunt primul lucru pe care omul îl întâlnește când apare pe fața pământului și e ultimul lucru pe care îl aude când părăsește această lume. Iar între primul și ultimul lucru are loc o viață întreagă, bazată pe zgomote, tonuri, vibrații, ritm, muzică și multe altele.

1. Intenistatea sunetului se măsoară în decibeli. Limita maximă pe care omul o poate suporta ( cu dureri) este de 120-130 decibeli. Decesul survine la 200 de decibeli.

O discuție are loc la 45-55 decibeli.

Gălăgia în oficiu – 55-65 decibeli.

Zgomotul în stradă – 70-80 decibeli.

Motocicleta – de la 85 de decibeli.

O aeronavă care pornește – 130 decibeli.

O rachetă – de la 145 decibeli.

2. Sunetul și zgomotul nu e una și aceeași. Deși pentru noi pot părea la fel, pentru specialiști, acești doi termeni au semnificație diferită. Sunetul reprezintă vibrațiile percepute de organele senzoriale ale oamenilor și animalelor. Zgomotul este un amestec neordonat de sunete.

3. Vocea noastră înregistrată pare altfel, deoarece o ascultă o altă ureche. Pare straniu, dar așa este. Atunci când vorbim, noi sesizăm vocea pe două căi – una externă ( canalul auditiv, timpan și urechea mijlocie) și alta internă (prin țesuturile capului care sporesc frecvențele joase ale glasului). Iar atunci când auzim ceva dinafară, noi folosim doar calea externă.

4. Unii oameni pot auzi sunetul mișcării globilor oculari sau al respirației. Se întâmplă din cauza unei malformații a urechii interne, când sensibilitatea acesteia este prea ridicată.

5. Zgomotul mării pe care îl auzim într-o scoică de fapt este sunetul sângelui care curge prin venele noastre. Poți auzi același sunet, punând la ureche o ceașcă.

6. Surzii totuși pot auzi. Un exemplu convingător este Beethoven, care avea probleme de auz, dar a reușit să creeze compoziții minunate. Cum? El auzea cu buzele. Compozitorul punea la pian un capăt al bastonului, iar pe celălalt îl ținea în gură. În acest mod, sunetul ajungea în urechea internă care era sănătoasă, spre deosebire de cea externă.

7. Sunetul se poate transforma în lumină. Acest fenomen se numește sonoluminiscență, când are loc formarea bulelor de gaze într-un lichid supus acțiunii ultrasunetelor. Fenomenul de cavitație formează în interiorul bulelor o lumină albastră.

8. „A” este cel mai răspândit sunet din lume. El este în toate limbile de pe planetă, care sunt în număr de 6,5-7 mii. Cele mai vorbite limbi sunt: chineza, spaniola, engleza, rusa, portugheza și araba.

9. Se consideră a fi normă ascultarea unui discurs conversațional de la 5-6 metri, la tonuri joase. Iar la tonuri ridicate, de la 20 de metri. Dacă auzi prost ce ți se spune de la 2-3 metri, ar trebui să consulți medicul.

10. Putem să nu observăm că pierdem auzul. Acest proces, de regulă, are loc treptat. La prima etapă, problema poate fi rezolvată, însă ulterior acest proces devine ireversibil.