Ce să nu speli cu balsam de rufe și cum să-l folosești la curățenia casei tale

Balsamul pentru rufe a fost inventat pentru a înmuia articolele vestimentare după uscarea forțată, care făcea ca țesăturile din bumbac să fie foarte rigide. Inițial, în acest scop au fost utilizate soluții de apă cu diferite uleiuri. În prezent, balsamurile constau din agenți tensioactivi și agenți auxiliari sub formă de parfum și agent de îngroșare. După spălare, pe țesătură rămâne o peliculă delicată, care face ca aceasta să fie mai moale.

Când să folosiți agentul de clătire

Puteți folosi balsamul pentru articole din bumbac, in, sintetice și din lână. Le înmoaie, le conferă parfum, ușurează călcatul și ajută la păstrarea hainelor mai mult timp mai curate, deoarece are un efect de respingere a murdăriei.

Ce nu ar trebui să speli cu balsam?

Prosoape Terry

Se pare că agentul de clătire, în special cele cu silicon în compoziția lor, afectează absorbția prosoapelor. Iar după o astfel de spălare, se usucă și mai rău, iar în timp pot căpăta mirosuri neplăcute. Dacă doriți cu adevărat, nu mai des decât în 3-4 spălări.

Hainele de sport

Hainele de sport, în special cele profesionale, sunt de obicei confecționate din țesături speciale care elimină umiditatea. Unii producători le acoperă chiar cu agenți antibacterieni pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Balsamul sigilează porii acestor țesături cu o peliculă, iar impregnările au un efect de degradare. Rezultatul este că țesătura nu mai “respiră”. Astfel de țesături nu mai pot regla atât umiditatea, cât și temperatura.

Gecile cu puf

Gecile cu puf necesită întotdeauna o abordare specială a spălării. Principala problemă este că umplutura se strânge și trebuie distribuită uniform în diferite moduri, iar dacă utilizați balsam va fi și mai dificil să o readuceți la starea inițială. Adevărul este că lichidul de clătire acoperă umplutura cu o peliculă, ca și cum ar lipi-o.

Elastanul și țesăturile care conțin elastan

Aceasta este o țesătură elastică, care este utilizată nu numai pentru îmbrăcăminte convențională, ci și pentru lenjerie intimă corectivă. Utilizarea balsamului pentru țesături are un efect negativ asupra proprietăților sale: reduce flexibilitatea țesăturii. Și dacă materialul cu un mic adaos de elastan nu este puternic afectat, lenjeria corectivă poate fi complet distrusă.

Mătasea naturală

Dacă doriți să păstrați strălucirea mătăsii, nu trebuie să o spălați niciodată cu balsamuri de rufe. Mai mult, astfel de spălări lasă urme pe mătase și este imposibil să scapi de ele.

Microfibre

Articolele din microfibre sunt o alegere populară pentru cârpele de curățare. Acestea sunt absorbante, nu lasă scame și nu lasă urme și sunt foarte eficiente în îndepărtarea prafului. Dar dacă le spălați cu balsam de rufe, toate aceste calități vor dispărea, datorită peliculei care se formează pe suprafața lor. Acest lucru modifică în mod fundamental proprietățile microfibrelor.

Cum se utilizează balsamul pentru curățare

Gospodinele cu experiență sugerează folosirea balsamului nu numai pentru spălare, ci și pentru curățare. Dacă folosiți balsam pe covoare, acestea nu se vor electriza, ci vor fi moi și plăcute la atingere. De asemenea, aspirarea ulterioară a acestora va fi mai rapidă și mai eficientă.

Balsamul poate fi folosit și pentru a șterge cu mopul umed. Acest lucru reduce acumularea de praf pe suprafețe. Este, de asemenea, ideal pentru curățarea gresiei din baie. Dacă îl presărați pe un perete și așteptați câteva minute, murdăria este mult mai ușor de îndepărtat.