Ce îl așteaptă pe orice om la bătrânețe: concluziile lui Omar Khayam care a trăit până la 83 de ani în singurătate

A trăit 83 de ani, iar la sfârșitul vieții sale a ajuns la câteva concluzii…

Omar Khayyam nu a avut nici soție, nici copii și s-a dedicat în întregime științei. Încă din copilărie a studiat matematică, astronomie și filozofie. Marele savant a trăit 83 de ani și la sfârșitul vieții sale a ajuns la două concluzii înțelepte.

„Trebuie să accepți faptul că ai doar un singur prieten cel mai bun – tu!”

”Am înțeles: singurătatea e mai bună decât prietenii,

Să nu vezi nici binele, nici răul în oameni,

Să văd strict în propriul meu suflet, –

Abia atunci să fii pentru oameni judecător sever” – Omar Khayyam

Mai devreme sau mai târziu, cei dragi pleacă. Motivele pot fi diferite – trădări, resentimente, certuri etc. Cu cât înveți mai repede să fii singur cu tine însuți, cu atât mai bine.

Rudele și cei dragi vor fi răpiți de timp, copiii vor crește și își vor întemeia propriile familii, iar prietenii vor deveni dușmani. Omar Khayyam credea că oamenii nu se tem de bătrânețe, ci de singurătate și de propria neputință.

Părinții mei nu mai comunică cu prietenii și cunoștințele lor de mult timp, deoarece primesc pesimism și descurajare. Unii se plâng de copii, alții de soartă și de faptul că nu pot face față greșelilor trecutului.

Tatăl meu spune mereu așa: “Să te gândești la trecut este la fel de inutil ca și cum ai învăța un câine să vorbească. Trebuie să fii capabil să renunți la trecut, altfel acesta îți va răpi prezentul și viitorul.

„Viața este o luptă cu tine însuți”

“Marea victorie pe care o cunoaște omenirea,

Victorie nu asupra morții, și crede-mă, nu asupra destinului.

Ai primit doar o singură victorie – victoria asupra ta.”Omar Khayyam

În viața fiecărei persoane există ipocriți, oameni invidioși și nedoritori. Nu sunt atât de înfricoșători, poți rupe legătura cu ei, nu mai comunicați.

Cel mai greu lucru este să te cucerești pe tine însuți. Omar Khayyam credea că omul – poate deveni măreț doar dacă încetează să mai pună greșelile sale pe seama destinului.

Noi suntem responsabili pentru fericirea noastră, soarta ne dă doar dreptul de a alege, dar cum să acționăm decidem singuri. Dușmanul tău ești tu însuți. Numai tu ești vinovat pentru greșelile și nenorocirile tale.

Este mai ușor să te plângi de o soartă nedreaptă decât să-ți asumi responsabilitatea și să schimbi viața în bine.

În asta și constă frumusețea vieții – să poți lupta împotriva ta, să devii mai bun și mai puternic!