Ce conține de fapt un borcan de Nutella și cum explică asta producătorii

Producătorii de Nutella la sigur nu vor ca tu să distribui acest articol. Dacă încă mai crezi că Nutella este o cremă de alune de pădure cu cacao, te înșeli. La începutul acestui an, această fotografie a devenit mega populară pe internet, fapt care a supărat rău producătorii.

Din imagine reieșea că în realitate raportul ingredientelor este altul decât cel indicat pe etichetă.

În loc de un amestec de nuci și ciocolată avem un amestec preponderent din ulei de palmier, cacao, alune de părdure, lapte praf și zahăr.

Mai mult de 50% din borcan îl ocupă zahărul ( 227,2 g într-un borcan de 400g), 20% este ulei de palmier, considerat cancerigen, iar în rest e cacao, lapte praf și alune cam în aceleași cantități.

Pe lângă faptul că a devenit virală, această imagine a generat și un val de nemulțumiri. Bineînțeles, toți s-au indignat din cauza cantității impunătoare de ulei de palmier, care potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, poate provoca cancer.

Și cantitatea exagerată de zarăr a fost motiv de nemulțumire din partea consumatorilor.

Compania producătoare de Nutella, Ferrero, nici nu a confirmat, dar nici nu a dezmințit corectitudinea celor prezentate în imagine. Reprezentanții companiei au zis că nu pot dezvălui proporția ingredientelor, întrucât rețeta este un secret comercial.

Dacă e să luăm după principiul că ingredientele indicate pe etichetă sunt enumerate în ordine descrescătoare, atunci reiese că cel mai mult în această cremă este zahăr.

Un calcul simplu arată că 3 linguri de Nutella conține 45 g de zahăr, mai mult decât o doză de Coca Cola.

Reprezentanții Ferrero au ținut să menționeze că folosesc ulei de palmier de cea mai înaltă calitate și că nu este periculos.

Uleiul de palmier este un conservant minunat, ce mărește semnificativ termenul de valabilitate al produselor. La fel, el este mai ieftin decât analogii săi. Utilizarea uleiului de palmier ajută compania Ferrero să economisească 22 mln de dolari pe an.