Ce ascund hainele din garderoba ta? 5 piese vestimentare, care erau purtate complet diferit în trecut!

Moda și obiceiurile vestimentare au fost și se află într-o continuă schimbare, iar articolele cu care ne-am obișnuit astăzi, au cunoscut cele mai diverse variații și întrebuințări de-a lungul timpului, în dependență de vibrațiile sociale ale momentului. Multe lucruri care fac parte din garderoba noastră cotidiană erau purtate cu secole în urmă doar de regi și aristocrați. Uimitor, nu?

Prin urmare, îți propunem să facem o mică retrospectivă și să ne amintim cum se purtau în trecut hainele care astăzi fac parte din garderoba fiecăruia din noi!

Colanții

S-ar putea să te amuze acest fapt, dar colanții au fost creați de bărbați, pentru bărbați și întotdeauna au fost considerați îmbrăcămintea bărbaților (mai puțin în ultimul secol). În secolul al XVIII-lea, acest articol vestimentar era considerat un element indispensabil al garderobei militare. Colanții erau confecționați din piele de elan și erau atât de strânși, încât bărbații erau nevoiți să-i îmbrace umezi și să aștepte până se usucă. În alt colț al lumii, americanii îi purtau pentru a preveni efectele negative ale călăritului asupra pielii picioarelor, iar nordicii, pentru a se încălzi.

Abia în anii 60’ ai secolului trecut, colanții au început să fie purtați de femei, iar datorită gimnaștilor și dansatorilor – au căpătat popularitate în întreaga lume, devenind un element incontestabil al garderobei feminine.

Citește și: Curiozități despre femei: 15 Lucruri din istorie pe care nu le-ai știut!

Bluza cu guler înalt

Haina cu guler înalt și-a făcut apariția în secolul al XV-lea și mult timp a fost purtată exclusiv de bărbați, în special de muncitori, militari, iar mai târziu, de jucători de polo, urmărind un singur scop – de a menține căldura. Abia la începutul secolului al XX-lea acestea au început să fie purtate de reprezentanți ai artei și intelectualității, iar mai târziu de femei.

Iar în 1957 a fost lansat filmul “Funny Face” cu Audrey Hepburn, în care diva dansa în bluză cu guler înalt și întreaga lume luat-o razna. Personajul acesteia rostea celebra replică – “Sunt diferită”, astfel bluza cu guler înalt a început să fie asociată cu femeile rebele, nonconformiste, dar teribil de elegante.

Astăzi, hainele cu guler înalt sunt purtate pe larg, atât de femei, cât și de bărbați, nu numai cu fuste și blugi, ci și cu rochii și cămăși. De exemplu, în 2020, această piesă vestimentară a apărut în colecțiile celor de la Prada, Dior și Louis Vuitton.

Citește și: 10 mituri despre preistoric și civilizația antică în care oamenii cred până în prezent!

Mănușile

Mănușile au apărut pentru prima dată în Egiptul Antic și erau un indicator al statutului înalt în societate. Apoi au fost purtate de cavaleri, vânători și soldați. Abia în secolul al XIV-lea, mănușile au devenit un element al garderobei de seară, iar femeile le îmbrăcau la diverse evenimente, astfel încât să se potrivească cu rochia sau pălăria.

Mănușile din piele, care sunt încă un accesoriu important pentru bărbații și femeile contemporane, au început să fie confecționate în secolul al XIX-lea și au devenit populare abia în 1910, când marca Trussardi a început să producă modele de înaltă calitate din piele de câine.

Pijamaua

Cuvântul „pijama” are origine persană și înseamnă, literalmente, „îmbrăcăminte pentru picioare”. Este vorba de niște pantaloni largi și ușori, legați la talie cu un șnur, care erau purtați de bărbații din Asia de Sud și de Vest. Deseori, patalonii erau completați cu o tunică.

În secolul al XVII-lea, pijamalele au apărut în Europa, dar erau destinate în exclusivitate bărbaților. Două secole mai târziu, Coco Chanel a adaptat ținuta pentru femei, lansând moda pentru costume în stil pijama, în care poți și să dormi, dar și să faci o plimbare până la magazin. În prezent, astfel de costume pot fi văzute în colecțiile Dolce & Gabbana, Gucci și Alexander McQueen.

Citește și: Standardul 90/60/90 nu mai este în vogă! Cum arată silueta ideală a secolului XXI?

Tricoul Polo

Acest articol vestimentar a cunoscut lumina lumii abia în secolul al XIX-lea, când soldații britanici din India au fondat primul club de polo. Când bărbații erau călare, cămășile groase se desfăceau și partida trebuia întreruptă. Pentru a soluționa problema, au fost concepute gulere speciale cu nasturi la gât, care făceau jocul mult mai confortabil.

Tricoul polo a devenit popular grație designerului Ralph Laurent, care a inclus cămăși confecționate în acest stil într-una din colecțiile sale în 1972. Ulterior, cămașa polo a devenit uniforma oficială a mai multor universități importante, inclusiv Oxford, Edinburgh și Alabama. Astăzi, astfel de cămăși fac parte din garderoba de bază, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Citește și: 8 ținute trăsnite pe care vedetele le purtau în anii 2000!