Cât de mult poate trăi un om? Savanții au descoperit că durata maximă de viață a fost deja atinsă!

Potrivit unui studiu efectuat recent în Statele Unite ale Americii, speranța de viață a oamenilor a atins limita superioară peste care nu se mai poate trece, deci cel mai probabil, nu vom mai avea persoane care să treacă dincolo de limitele de vârstă atinse în prezent de către cei mai bătrâni oameni din lume.

Recordul de longevitate stabilit oficial este de 122 de ani și rezultatele studiului demonstrează că va fi aproape imposibil de depășit această cifră.

Durata de viață a unui om

În ultimii 100 de ani, speranța de viață a oamenilor a continuat nemijlocit să crească, pe fundalul dezvoltării accelerate a medicinei, îmbunătățirii calității vieții și schimbărilor psiho-sociale în rândul populației.

De exemplu, la începutul secolului al XX-lea, speranța de viață la naștere era de 35 de ani, iar în 2008, media în lume era de 70 de ani. Recordul a fost stabilit de franțuzoaica Jeanne Calment, care a decedat în 1997 la vârsta de 122 de ani, 5 luni și 14 zile.

Citește și: Neurologul explică de ce anume acum oamenii trebuie să fie mai atenți la muzică și literatură

Speranța de viață în lume

De-a lungul secolului trecut, statistica a înregistrat o creștere continuă a duratei de viață. An de an, recordul de longevitate era actualizat, dar cercetările arată că plafonul a fost atins în anii 90’ ai secolului trecut. Înseamnă asta că omenirea s-a apropiat de limita maximă a speranței de viață?

Pentru a răspunde la această întrebare, experții au analizat datele despre mortalitate din 41 de țări ale lumii. Rezultatele arată că până în 1995, speranța maximă de viață creștea anual cu 0.15 unități. Iar după 1995, creșterea nu numai că a încetinit, ba chiar s-a transformat într-un ușor declin.

Citește și: 10 adevăruri despre viață, care trebuie cunoscute de fiecare

Cel mai longeviv om din lume

Conform estimărilor, probabilitatea ca o anumită persoană să depășească vârsta de 125 de ani, limita biologică absolută a vieții umane, este mai mică de 0,0001%. Progresul în domeniul medicinei poate prelungi speranța medie de viață, dar nu și speranța maximă.

Cu toate acestea, nu toți cercetătorii împărtășesc concluziile acestui studiu. Să nu uităm că în epocile trecute, oamenii de știință făceau cu regularitate prognoze cu privire la speranța maximă de viață și de fiecare dată greșeau. Oare nu s-au înșelat și de această dată?

Citește și: Te vor face să înțelegi ceea ce n-ai putut: 10 citate înțelepte din cartea lui Arthur Schopenhauer