Cartofii NU îngrașă: 5 mituri despre cartofi în care nu trebuie să mai crezi

Cartofii sunt a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu şi porumb. Ei reglează digestia și ne ajută să slăbim. Iar partea bună e că pot fi gătiți în diferite moduri, pe placul tuturor. Poți să îi fierbi, să-i prăjești, să-i gătești la abur sau la cuptor, ori să-i sotezi cu legume. Dar cu toate că îi mâncăm aproape în fiecare zi, cunoaștem despre cartofi mult prea puțin. Iată 5 mituri despre cartofi în care nu ar trebui să mai crezi.

Mitul 1. Nu există nimic util în cartofi 

Mulți oameni consideră că aceștia sunt amidon pur, fără substanțe utile. Într-adevăr, un tubercul de cartof conține de la 17% până la 29% de amidon, care, în cazul funcționării normale a pancreasului, este o sursă bună de energie pentru organism. Pe lângă amidon, cartofii conțin fibre, vitaminele B1, B2, B6, C, PP, K, carotenoizi precum luteina și zeaxantina, pigmenți naturali necesari pentru prevenirea cataractei etc.

Mitul 2. Cartofii strică silueta

Despre cartofi se mai spune că dăunează siluetei din cauza conținutului ridicat de calorii. Și acesta este un fals, deoarece sunt aproximativ 73 kcal în 100 g de cartofi proaspeți. Adică mai puțin decât în cele mai comune garnituri. Cea mai mare parte a caloriilor atribuite cartofilor provin din uleiul pentru prăjit, untul pentru piure și diverse „sosuri” pentru cartofi, precum smântâna, maioneza etc.

Mitul 3. Cartofii cresc glicemia

Cartofii sunt adesea considerați dăunători din cauza indicelui glicemic ridicat. Cu cât este mai mare indicele glicemic al produsului, cu atât glucoza pătrunde mai repede în sânge, iar nivelul zahărului din sânge crește. Dar adevărul e că indicele glicemic al cartofilor depinde de modul în care aceștia sunt pregătiți. De exemplu, IG al cartofilor fierți în coajă este de 65 de unități, iar a celor prăjiți sau piure – 90-95.

Mitul 4. Persoanele cu diabet nu trebuie să mănânce cartofi

Alimentele bogate în amidon pot să facă parte din meniul persoanelor care suferă de diabet, mai ales că acestea conțin fibre și minerale necesare organismului. Important este ca porția să fie mică și să consumi cartofi tineri, care conțin mai puțin amidon și mai multe fibre. De asemenea, se recomandă să înmoi cartofii în apă pentru a reduce conținutul de amidon, care poate provoca hiperglicemie.

Mitul 5. Te poți intoxica cu cartofi verzi

Dacă vei curăța un cartof scos prea devreme sau, dimpotrivă, unul foarte vechi, vei descoperi că este verzui pe alocuri. În aceste locuri, tuberculul conține solanină, un alcaloid vegetal care este toxic pentru om. Din cauza lui, cartoful este verde și iute la gust. Intoxicația cu această substanță provoacă vărsături, diaree și mâncărime. Dar pentru asta ar trebui să mănânci un kilogram de cartofi, mai iuți decât hreanul.