Cameră! Motor! Start! Cum să te comporți în fața camerei de filmat pentru a arăta frumos și a nu-ți fi frică?

Pe măsură ce rețelele de socializare au evoluat, filmarea și toate accesoriile sale – camere, trepieduri, lumini și altele – nu mai sunt apanajul televiziunii. Totul a devenit acum parte din viața noastră de zi cu zi: fie consumăm conținut video, fie îl creăm, fie îndeplinim ambele funcții în același timp. În momente diferite din viața noastră, suntem atât spectatori, cât și critici și creatori de conținut, sperând mereu la aprobare și feedback pozitiv.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii în fața camerei de filmat

1. Lipsa contactului vizual.

Privește în vizorul camerei, concentrându-te nu pe cum arăți – ar fi bine să faceți asta în culise înainte de a începe să filmați – ci pe ce informații dorești să comunici publicului. Deși tu nu vezi publicul, acesta te vede pe tine. Publicul începe să se uite la tine – în mod critic și prejudiciabil, pentru a-ți găsi defecte – întotdeauna vor exista defecte. Entuziasmul tău, dorința ta de a te uita în altă parte vor fi citite și nu vor trece neobservate. Acest lucru îți reduce imediat ponderea în ochii privitorului, valoarea ta scade, devenind mai puțin important.

 

2. Poziția mâinilor.

Mâinile rătăcitoare, mâinile înghețate, mâinile în poziția “bunica tricotează”, când antebrațele sunt presate cât mai mult posibil de trunchi și mâinile fac mișcări haotice – astfel de gesturi atrag atenția și, împreună cu o expresie facială speriată, nu lasă cea mai bună impresie. Pentru a-ți găsi gesturile, trebuie să te relaxezi cât mai mult posibil. Poți, de exemplu, să-ți încordezi toți mușchii, apoi să-i relaxezi, repetând acest ciclu de mai multe ori. Poți sări în jur, scuturându-ți brațele și picioarele pentru a elibera tensiunea. După aceea, ascultă-ți corpul, acesta te va ajuta să găsești o poziție confortabilă.

3. Răspândirea gândurilor.

Lipsa de logică, pierderea ideii principale, mormăieli, bâlbâieli – toate acestea indică lipsa de experiență, lipsa de concentrare, incapacitatea de a fi în contact și lipsa de abilitate de a transmite informații. Chiar și atunci când înregistrezi un videoclip, este important să păstrezi intenția conversației – urmărește discursul, cuvintele parazite, pauzele – pentru a transpune o conversație în direct în format video cât mai mult posibil fără a pierde din calitate.

Cum să te prezinți favorabil în cadru: 4 criterii de știut

Orice persoană percepe o imagine video, concentrându-se pe patru criterii:

  • partea vizuală – aspect, îmbrăcăminte, gesturi;
  • partea auditivă – voce și vorbire;
  • componenta semantică;
  • contextul emoțional – cum se simte spectatorul atunci când privește videoclipul.

Cum să faci față emoției în timpul unui discurs

Îngrijorarea este, în primul rând, o reacție emoțională care are manifestări fizice, corporale. Este posibil să se lucreze cu ea din direcția opusă, prin corp. De exemplu, folosind respirația pătrată: respiră adânc timp de patru numărări, ține respirația timp de patru numărări, expiră patru numărări, ține respirația din nou timp de patru numărări – poți face mai multe astfel de cicluri pentru a te calma. Despre o altă modalitate de a elibera tensiunea – strânge toți mușchii și apoi relaxează-i – am menționat despre asta și mai sus. Dacă ai posibilitatea de a te calma prin sunet puternice: strigă, mormăi, scoate un sunet – fă-o. În acest fel, îți poți auzi propria voce.
Gândește-te la scopul final – de ce ai decis să faci videoclipul în primul rând, ce beneficii și avantaje îți va oferi, “vinde” creierului tău ideea că ai nevoie de acest “chin”. Creează-ți interes – învață ceva nou despre subiectul pe care-l abordezi, provocându-ți dorința de a te împărtăși cu publicul. Atunci când te entuziasmezi de un subiect, devine mai ușor să vorbești despre el și emoțiile dispar. Dacă înveți cum să te menții în cadru, poți face aproape orice. Dacă îți dezvoltați abilitatea de a fi în contact cu un public imaginar, de a-ți controla emoțiile, îți va fi probabil mai ușor să comunici și să dialoghezi în viața reală. Deși există și excepții: există oameni care adoră să vorbească online și care sunt complet incapabili să comunice cu oamenii offline.

Oricum ar fi – video, este un simulator grozav de a înfrunta temerile, de a-ți găsi unghiul perfect și să realizezi o performanță în așa fel încât să poți arăta oamenilor cel mai bun rezultat posibil.