
În zilele noastre, cuplurile nou formate, înainte de a da naștere unui copil, își iau mai întâi un câine. E o formă sigură de a se obișnui să aibă grijă de cineva înainte de a face un pas mai serios.
În general, rolul câinilor în viața oamenilor s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Câinii poartă haine, au ziua lor de naștere, tortul lor cu lumânări și primesc cadouri. Pentru unii, câinele este un adevărat membru de familie și poate chiar primește rolul de copil.
Se pare că există câteva argumente care susțin această abordare.
1. Câinii te scapă de stres și te fac fericit
Cercetările au arătat că un câine este în stare să-și scoată stăpânul din depresie. Acesta îl face să iasă la plimbare, îl impune să se preocupe de necesitățile sale, îl sustrage de la gândurile negative și îl ajută să scape de sentimentul de singurătate. De asemenea, joaca cu un câine ridică nivelul de oxitocină în sânge.
2. Te face mai sociabil
În timpul plimbărilor, câinele interacționează cu alți câini, ceea ce deseori presupune și comunicarea dintre stăpâni. Potrivit unui studiu, prezența câinelui i-a determinat pe oameni să aibă relații mai strânse cu persoanele apropiate.
Apropo, 66% dintre proprietarii de câini consideră că animalul lor de companie este un membru de familie. Specialiștii mai sugerează că existența unui membru de familie patruped are influențe pozitive și asupra dezvoltării abilităților sociale ale copiilor cu autism.
3. Te ajută să dormi mai bine
Potrivit unor cercetări, persoanele singure care împart patul lor cu câinele dorm mai bine. Se pare că totul se datorează sentimentului de siguranță pe care îl oferă acesta.
4. Câinele poate preveni boli grave
Există premize de a crede că anumite rase de câini pot detecta cancerul în faze incipiente. Unele studii au confirmat asta. Câinii deja au început să fie antrenați ca să depisteze această boală.
5. Te face mai productiv la muncă
Dacă ei câinele cu tine la muncă, s-ar putea să lucrezi mai bine. Studiile au arătat că persoanele care vin cu patrupedul său la lucru se stresează mai puțin și, respectiv, sunt mai productivi. Câinii îi determină să facă mai multe pauze relaxante, ceea ce îi ajută, ulterior, să se concentreze mai bine.