Cafeaua solubilă nu este naturală? 5 mituri despre ceai și cafea, care te vor face să-ți schimbi unele obiceiuri

În mare parte, băuturile (cu excepția apei) nu se includ în categoria nutrienților esențiali pentru organism, iar noi le consumăm din cu totul alte motive. Unul dintre cele mai importante este efectul fiziologic pe care îl provoacă organismului componentele acestor băuturi, cum ar fi zahărul sau cofeina. În fiecare dimineață, milioane de familii își încep ziua cu o ceașcă de cafea sau ceai. Acesta este însă un simplu obicei și mai puțin o acțiune conștientizată.

Probabil, crezi și tu că cafeaua solubilă este mai proastă decât cea naturală, iar ceaiul aromatizat este mai prost decât cel natural. Cum să deosebim totuși faptele de mituri?

Mitul nr.1: Cafeaua solubilă nu este naturală

Cafeaua solubilă este produsă din exact aceleași boabe naturale de cafea. Există 3 tipuri de cafea solubilă: sub formă de cristale, de granule și de praf.  Diferența constă în modalitatea lor de producere, însă toate sunt făcute din cafea arabica sau robusta.

Mitul nr. 2: Ceaiul verde este mai benefic decât cel negru

Astăzi, ceaiul verde este atât de lăudat pentru proprietățile sale uimitoare, încât ceaiul negru pare a fi cel mai mare dușman al sănătății.

De fapt, nu este deloc așa, ca și în cazul precedent, ceaiul verde și ceaiul negru provin de la aceeași plantă – camelia sinensis. Diferența vine iarăși de la modul de prelucrare. Dacă ceaiul verde este pur și simplu uscat, ceaiul negru este mai întâi zdrobit, după care trece printr-un proces de fermentare în care se activează anumite substanțe, ce nu sunt atât de pronunțate la ceaiul verde.

Mitul nr. 3: Ceaiul și cafeaua „spală” calciul din organism și sunt dăunătoare pentru oase

Cafeina, în cantități mari, are efect diuretic, ceea ce duce la eliminarea din organism și a multor minerale, inclusiv calciul. Acesta este un fapt demonstrat științific. Există însă și alte studii care demonstrează că oamenii care consumă regulat cafea sau ceai au o densitate osoasă mai ridicată și un risc mai mic de dezvoltare a osteoporozei, în comparație cu cei care au renunțat de tot la aceste băuturi.

Mitul nr. 4: Ceaiul nu are termen de valabilitate

Ceaiul este un produs alimentar și ca toate celelalte se poate strica. Cei mai mari dușmani ai ceaiului sunt: razele solare, oxigenul, umiditatea și mirosurile străine. Asta nu înseamnă că te poți intoxica cu un ceai vechi, pur și simplu acesta nu va mai fi la fel de bun și folositor.

În China, unele persoane păstrează ceaiul la frigider, în pliculețe ermetice, până la 3 ani.

Mitul nr. 5: Ceaiul aromatizat nu este de calitate înaltă

Ceaiul aromatizat cu fructe, iasomnie, scorțișoară sau alte substanțe aromate, nu este cu nimic mai rău decât celelalte. Pur și simplu are ceva în plus. Dacă aromele adăugate sunt naturale, atunci chiar nu poate fi nicio problemă, acestea nicidecum nu reduc efectele benefice ale ceaiului.