
“Nunta în Japonia este un eveniment special, plin de numeroase ritualuri, care pot părea puțin stranii din perspectiva noastră românească… Dar să le luăm pe rând!
Înscrierea
Înscrierea în Japonia — un eveniment complet lipsit de romantism. În această zi, cuplul pur și simplu depune o cerere la administrația locală. Dacă documentele sunt în regulă, li se eliberează imediat un certificat de căsătorie și se fac modificările necesare în sistem.
Codul vestimentar
#1 Mireasa și mirele, alături de părinți.
Unul dintre cele mai dificile aspecte în ceea ce privește regulile de dress code în Japonia este diversitatea lor:
1. Invitatele de sex feminin nu ar trebui să poarte rochii albe, deoarece acest lucru poate fi considerat lipsă de respect față de mireasă (și față de rochia ei albă).
2. Toate femeile pot purta îmbrăcăminte colorată, cu excepția rudelor apropiate, pentru care îmbrăcămintea stridentă și provocatoare este total inacceptabilă. Se consideră că, deoarece rudele apropiate găzduiesc oaspeții, trebuie să arate oficial și sobru. Așa cum se spune, mai bine să subevaluăm decât să exagerăm.
3. Mamele mirilor trebuie să poarte obligatoriu kimonoul oficial – kurousode cu curele brodate cu aur. Tații – costume de smoking.
4. Este considerat normal ca o femeie să poarte o rochie europeană, dar există câteva nuanțe: imprimeurile animale nu sunt acceptate (sunt considerate prea casual și vulgare). Fustele mini și rochiile cu inserții de blană nu sunt permise (deoarece blana ar putea ajunge în farfuria vecinului de masă). Rochiile negre și kimonourile nu sunt nici ele binevenite, în special în combinație cu bijuterii negre.
5. Încălțămintea deschisă și umerii goi sunt considerate nepotrivite.
Dacă rochia este decoltată, este necesar să acoperiți umerii cu un bolero sau un șal.
6. Bărbații poartă în general costume negre și cămăși albe. În principal, cravatele oficiale sunt albe sau argintii.
7. Orice coafură este binevenită la femei, cu excepția părului lăsat liber. Bărbații ar trebui să-și fixeze părul cu gel sau ceară.
8. Pantofii trebuie să fie clasici, din piele sau material textil, fără decoruri stridente, cu toc de 3-5 centimetri. Ciorapii în culoarea pielii sunt obligatorii.
9. Bijuteriile sunt apreciate, în special perlele.
10. Parfumul pentru femei și bărbați ar trebui să fie subtil, ușor de perceput.
Este perfect acceptabil să te îmbraci în kimono pentru o nuntă. Trebuie doar să clarifici în prealabil câte persoane vor purta kimono la eveniment, altfel ai putea fi unica persoană îmbrăcată în kimono. De obicei, acest lucru este anunțat din timp.
Ritualuri înainte de nuntă
După ce primești invitația pentru nuntă, este necesar să răspundeți în decurs de câteva zile de la primire sau cel târziu într-o săptămână. Răspunsul este mai bine să fie scris cu peniță sau stilou, dar dacă persoana nu le stăpânește, poate folosi un pix cu bilă, dar obligatoriu negru.
Dacă invitatul nu poate participa la ceremonie, în răspuns trebuie să adauge fraza “Din păcate”. “Motivul absenței” și scuzele trebuie scrise împreună cu “felicitările”.
Ceremonia
De obicei, ceremonia durează aproximativ una-două ore și se desfășoară într-un templu (în cazul unei nunți tradiționale) sau într-o biserică dintr-un hotel sau dintr-o sală de nunți.
La o nuntă tradițională, ceremonia căsătoriei shintoiste implică participarea unui număr limitat de persoane – matchmakeri, părinți, rude apropiate și prieteni. Prima care intră în templu este mireasa, apoi mirele și ceilalți participanți la ceremonie. Oaspeții din partea mirelui au locuri speciale în dreapta altarului, iar cei din partea miresei – în stânga.
Mireasa stă în fața altarului, în partea stângă, iar mirele – în partea dreaptă. În fața miresei se află o preoteasă – miko, iar în fața mirelui se află un preot – kannushi.
Ceremonia începe cu o închinare tradițională, pentru care toți participanții se ridică în picioare și se înclină în fața templului, apoi se așează la locurile lor. Preotul desfășoară ritualul “san-san-kudo” (trei de trei – nouă), care simbolizează schimbul de suflete și consfințirea jurământului de fidelitate.
Acest important ritual implică purificări, recitarea unei rugăciuni shintoiste, iar apoi mirele și mireasa schimbă trei pahărele de sake sfânt, simbolizând astfel intrarea în căsătorie.
Apoi, tinerele preotese miko aduc sake-ul. Ele toarnă sake-ul sfânt în cele trei pahărele, iar mirele și mireasa beau câte trei înghițituri din fiecare pahărel. În total, se consumă nouă înghițituri. Începe să cânte o veche harpă japoneză și mirii pot schimba inelele (trebuie menționat că această parte a ceremoniei a fost împrumutată din tradiția occidentală a căsătoriei).
Încheierea ceremoniei
Ceremonia în sine se încheie cu un jurământ solemn de credință, pe care mireasa îl pronunță familiei și soțului ei. După sfârșitul ceremoniei, toți participanții părăsesc templul, mirele este primul și apoi mireasa, astfel ea arată recunoașterea mirelui ca cap al familiei. Aș dori să menționez că această ceremonie poate avea loc doar dacă există un certificat de căsătorie de la primărie.
Ținuta miresei
La o nuntă tradițională, rochia de mireasă constă într-un kimono numit shiromaku, care este de culoare albă și este accesorizat cu elemente albe și uneori roșu-aurii. După ceremonie, peste acest kimono se poartă o mantie numită utikake, confecționată din mătase albă sau colorată, brocart și crep. Pe material se brodează motive auspicioase precum cocori, care simbolizează fericirea și prosperitatea, broaște țestoase și alte simboluri grafice ale bogăției și longevității.
Miresei i se face o coafură specială numită bunkin-no takashimada. Un fapt interesant este că, conform credințelor, fiecare femeie are o “coarnă a geloziei”, care este acoperită în timpul ceremoniei de căsătorie cu o pălărie specială numită tsuno kakushi, asemănătoare cu o pălărie, pentru a promite că nu va fi geloasă. Alte accesorii de nuntă includ o poșetă și un evantai, care sunt plasate în obi, curea, și gradual sunt deschise pentru a simboliza fericirea.
Mirele, în general, poartă un kimono negru și pantaloni largi pliați numiți hakama, iar sacoul superior, numit haori, trebuie să fie decorat cu stemele familiei. Costumul este completat de o mică sabie în teacă și uneori de un evantai.
Finalizarea nunții
După ceremonie, de obicei, urmează o sesiune foto. Apoi, toți invitații se îndreaptă către restaurant, unde se susțin discursuri de felicitare, se vizionează videoclipuri despre miri și se servește o cină/festin festiv.
La o nuntă japoneză, este obișnuit să oferiți cadouri oaspeților. Astfel, înainte de plecare, fiecare oaspete primește un sac de hârtie mare cu un cadou, iar merită menționat că nu se oferă lucruri fără importanță, ci întotdeauna cadouri valoroase și de calitate.
Dar tu ce părere ai despre aceste tradiții ale japonezilor ? Așteptăm să ne scrii mai jos în comentarii ! De asemenea, dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor !