Arsenic pentru frumusețe, neglijența față de igienă: 9 fapte șocante din istorie

Istoria predată la școală în mod obișnuit include o listă de fapte și de personalități, date importante și doar o mică descriere a vieții muritorilor de rând. Suntem mai familiarizați cu viața de zi cu zi a strămoșilor noștri prin intermediul operelor de ficțiune, deși există multe documente despre aceasta în istorie. Însă, sistemul de învățământ din păcate nu se concentrează pe astfel de detalii.

Și e păcat, pentru că probabil ar fi mult mai interesant să înveți astfel istoria – care ne-ar vorbi despre multe altfel de curiozități, istorioare despre cum era viața de odinioară. În acest articol am selectat nouă moment istorice care deși au fost mai puțin predate în școală, sunt cu adevărat foarte interesante.

Cândva era periculos să fii frumoasă

Primele înregistrări ale epilării cu ceară datează din Egiptul antic și din Imperiul Roman. La acea vreme, se foloseau diferite metode de îndepărtare a părului nedorit – ceva de genul shugaring, o piatră ascuțită ca o lamă de ras modernă. Și odată cu dezvoltarea unei științe precum chimia, fetele au început să folosească mijloace, printre care și arsenicul. Dacă îl țineai pe piele prea mult timp, era garantată otrăvirea ta.

Mâncatul cu furculița era un sacrilegiu

Multă vreme, folosirea furculiței era considerată dezirabilă pentru credincioși. A fost considerat un dispozitiv diavolesc, care înlocuiește mâinile omului.

În Rusia, femeile și bărbații mergeau în saună împreună

În mod surprinzător, dar în ciuda regulilor stricte în relația dintre bărbați și femei în Rusia, reprezentanții acestor două sexe puteau merge la saună împreună. Abia în secolul al XVIII-lea a apărut o lege care interzicea atât femeilor, cât și bărbaților să meargă în același timp la baie. Dar aceasta nu a fost pusă în aplicare imediat.

Împăratul Nicolae al II-lea era îndrăgostit de două femei în același timp

A fost realizat chiar și un film despre relația dintre ultimul împărat rus și dansatoarea Matilda Kshesinskaya, care a fost primit ambiguu de către public. Deși, chiar dacă există unele inexactități istorice, se poate spune cu certitudine că a existat o aventură între ei. Dar, în același timp, împăratul își iubea și viitoarea soție.

În Evul Mediu, doar cei bogați își puteau permite să spele rufe

În timp ce la țară, țăranii își păstrau cumva casele și hainele curate, la oraș era greu să speli rufele, iar hainele nu se puteau schimba, așa că mulți nu le spălau niciodată. Pe de altă parte, cei înstăriți aveau posibilitatea de a apela la serviciile unei spălătorese.

Cenușa și urina erau folosite în loc de detergent sau săpun

În Evul Mediu, munca spălătoreselor era considerată dificilă, deoarece era foarte greu de îndepărtat petele. Acestea trebuiau să petreacă mult timp frecând și lovind rufele pe suprafețe aspre și trebuiau să folosească diferite mijloace de curățare auxiliare. De exemplu, cenușă sau urină. Urina nu era proaspătă, ci fermentată, dar în condițiile de astăzi este greu de imaginat acest proces.

Vikingii sufereau de viermi paraziți

Acest lucru are sens, deoarece mâncau carne crudă și trăiau în imediata apropiere a animalelor. Mulți au murit din cauza acestor paraziți, dar scandinavii sunt acum considerați ca fiind printre cei mai rezistenți la acești dăunători.

Cleopatra nu era frumoasă

Istoricii au reconstituit înfățișarea celebrei frântătoare de inimi din trecut și se pare că nu era nimic deosebit. Dar îi fermeca pe bărbați cu abilitățile sale de prezentare, inteligența incredibilă și viclenia.

Balerinele visau la un admirator bogat

Un astfel de om le putea asigura un trai confortabil, așa că dorința la un partener bogat apărea chiar din școală. De altfel, intrarea în culise era deschisă bărbaților nobili și bogați. Acolo acestea își puteau alege un potențial bărbat în timpul încălzirii și al repetițiilor.