Arici Pogonici și cravata roșie: 10 lucruri pe care știa să le facă fiecare școlar din perioada comunistă!

Copilăria în perioada comunistă era cu mult diferită față de copilăria de acum. Mulți adulți susțin că erau mai fericiți atunci decât copiii din prezent. Dar adulții întotdeauna vorbesc cu nostalgie despre trecut și copiii de astăzi la fel se vor amuza de copilăria generațiilor care urmează.

Cert este că, în lipsa internetului și televizorului, “copiii lui Ceaușescu” erau nevoiți să petreacă mai mult timp împreună, afară, la joacă. Și știau să facă mai multe lucruri decât copiii contemporani, dar doar prin raport la așteptările și provocările acelor timpuri.

#1. Copiii erau independenți

În perioada comunistă era normal să lași un copil de 5 ani singur acasă. Preșcolarii colindau orașul fără supravegherea adulților și se întorceau acasă seara târziu. Copiii plecau la magazin după lapte și stăteau la coadă în rând cu adulții.

Elevii de la școala primară plecau singuri la ore, se întorceau la pauză să ia masa, își făceau temele de sine stătător, fără cursuri și meditații. Părinții erau la muncă și nu puteau controla nonstop unde se află odrasla lor.

#2. Copiii își pregăteau prânzul singuri și își călcau hainele dimineața

Orice școlar din perioada comunistă știa să-și pregătească prânzul și micul dejun: ouă ochiuri, piure de cartofi, salate, terciuri – floare la ureche. Pe atunci nu uimeai pe nimeni dacă știai să-ți calci cămașa și cravata roșie. Încă din clasa întâi fetele știau să aibă grijă de uniformele lor. Și chiar și băieții încercau să nu rămână în urmă.

Fiarele de călcat nu erau nici pe departe la fel de inteligente ca cele contemporane, țesătura de mătase putea fi arsă ușor și mai avea nevoie de îndemânare. Dar ștrengarilor le reușea să iasă basma curată. Pentru că era o chestiune de onoare.

#3. Copiii își asumau responsabilități

Copiii păstrau ordinea și curățenia la școală. Măturau și spălau podeaua, sădeau copaci, făceau curat pe terenul de fotbal etc. Propaganda comunistă nu însemna doar promovarea unor valori false. Pe lângă ideologia de partid, copiii erau încurajați să dea dovadă de solidaritate și spirit civic.

Ei ajutau bătrânii, veteranii de război, persoanele cu dizabilități, participau la campanii de colectare a deșeurilor, la munci agricole și altele. La cules căpșuni, cireșe și poamă era mai vesel decât la pus sfeclă și cartofi. Dar nimeni nu se plângea. Cu siguranță era o ideologie greșită, dar asta nu i-a împiedicat să crească adulți fericiți și conștienți de sine.

#4. Copiii își făceau temele de sine stătător

Totul ținea de conștiința și responsabilitatea fiecăruia. Firește că părinții își ajutau copiii când era nevoie, dar și elevii de atunci erau mai responsabili ca cei din ziua de azi. Nu trebuia să îi rogi. Ei abordau problema conștiincios. Părinții nu plăteau pentru meditații individuale. Cei slabi la învățătură erau priviți cu ochi răi, atât de colegi, cât și de profesori.

De altfel, meseria de profesor era bine văzută în societate și autoritatea pedagogului nu era pusă la îndoială. Vai și-amar de capul tău dacă părinții erau chemați la școală.

#5. Copiii știau să găsească răspunsurile la bibliotecă

Pe atunci nu exista google și nici măcar internet explorer și dacă nu știai să te descurci la bibliotecă, pierdut erai. De fiecare dată când întâmpina dificultăți, elevul era trimis la bibliotecă. Biblioteca dezvolta puterea de concentrare, abilitățile analitice și creativitatea unui copil. În plus, era ceva romantic și cordial când zăboveai cu prietenii la bibliotecă în căutarea unui răspuns iluzoric.

#6. Copiii aveau un scris caligrafic

Elevii din anii ’60 scriau ideal. Frumos, ordonat, citeț, de parcă se trăgeau din neamuri de caligrafi. Ei știau să scrie cu penița, știau ce unghi să aleagă, cum să țină stiloul, cum să se așeze ca să nu-și murdărească mânecile și să nu zgârie hârtia. Paremi-se într-un timp erau și ore de caligrafie. Era o chestiune de onoare, de imagine, să scrii cât mai citeț și îngrijit.

#7. Copiii știau să folosească o riglă de calcul

Rigla logaritmică era bună pentru efectuarea rapidă a înmulțirii, împărțirii, ridicării la pătrat, la cub, la puterea 10, extragerii de rădăcini pătrate și cubice, pentru calculul procentelor, calcule cu logaritmi, operații cu funcții trigonometrice etc. Odată ce ai învățat cum să o folosești, nu mai aveai nevoie de calculator. De fapt, nimeni nici nu folosea calculatoare pe atunci.

#8. Copiii știau să coase un nasture și să repare un scaun

Educația tehnologică nu era neglijată în perioada comunistă. Din contra, era una din cele mai importante discipline. Copii știau să coase, să repare un scaun, să confecționeze o căsuță pentru păsări, să folosească diferite unelte, iar copiii mai mari se aventurau să se joace cu electricitatea.

#9. Copiii știau să aibă grijă de lucrurile lor

În perioada comunistă oamenii trăiau în condiții de deficit permanent. Lipsa produselor alimentare, lipsa energiei electrice, lipsa benzinei, lipsa materiilor prime i-a învățat pe oameni, inclusiv pe copii, să fie grijulii față de puținul pe care îl aveau. Copiii știau să-și păstreze hainele, jucăriile, cărțile și să le mai și repare.

#10. Copiii știau să comunice

În lipsa internetului și televizorului, copiii erau nevoiți să petreacă mai mult timp împreună, afară, la joacă. Ei știau să se înțeleagă între ei, să ajungă la un compromis, să poarte o discuție elegantă cu un adult. Firește că și copiii contemporani știu acest lucru.

Dar rețelele de socializare și gadget-urile îi înstrăinează unii de alții, îi îndepărtează sufletește atât de alți copii, cât și de maturi.

Citește și: Cum arătau fetele în perioada comunistă: 15 imagini emoționante de pe vremurile tinereții noastre!