Albinele au fost recunoscute oficial drept cele mai importante vietăți din lume

Albinele sunt niște creaturi pământești extrem de folositoare pentru om. Ele ne oferă miere, ceară, propolis… Însă potrivit cercetătorilor, rolul lor în viața noastră e mult mai mare decât ne putem imagina. Dacă acestea ar dispărea de pe pământ, viața pe Terra s-ar schimba radical.

Organizația Internațională Neguvernamentală „Observatorii Pământului” a prezentat în cadrul Royal Geographical Society din Marea Britanie un raport, potrivit căruia, principalele vietăți necesare pentru menținerea ecosistemului planetei sunt albinele. Oamenii de știință au atenționat asupra pericolului la care se supune omenirea din cauza că mai multe specii de albine au dispărut, iar altele sunt pe cale de dispariție.

Potrivit ecologiștilor, circa 60-90% din alimentele pe care le consumăm sunt obținute datorită insectelor polenizatoare, în mare parte albini. Printre alimentele imposibil de obținut fără ele sunt fructele, legumele, cerealele și nucile. Asta înseamnă că reducerea numărului de albini în lume va afecta și alte vietăți, inclusiv oameni. Se creează fenomenul domino, din cauza căruia numărul lor va scădea.

Ce se va întâmpla, dacă toate albinele vor muri?  Putem analiza, luând drept exemplu copacii de migdale. Pentru ca ei să rodească, aceștia necesită polenizare. În multe țări cojile de migdale sunt folosite pe post de hrană pentru animalele domestice. Iar asta înseamnă că fără migdale nu vor putea crește vacile, porcii, păsările sau alte animale dosmestice și tot asta înseamnă pentru oameni mai puțină carne, ouă, lapte și altele. Acesta este doar unul dintre ecosistemele care va fi afectat de dispariția sau reducerea numărului populației de albini.

O pierde și mai mare va fi dispariția produselor apicole – miere, ceară, propolis.

Mulți ecologiști îndeamnă oamenii să aibă grijă de bunăstarea albinilor. Existența lor este influențată de factori precum folosirea insecticidelor, schimbărire climatice, reducerea suprafețelor verzi.

Dacă omul va avea grijă de planetă, albinele vor putea supraviețui.