9 lucruri pe care le folosim în fiecare zi, fără să știm de ce avem nevoie de ele!

Ai observat vreodată că toți nasturii de la cămașă au încheietură verticală, iar ultimul se încheie orizontal? Care este rolul acestuia? La ce folosește cel de-al treilea buzunar de la sacou, sertarul de sub cuptor și gaura din lingura pentru spaghete? Lucrurile pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt mai ingenioase decât par. Hai să vedem împreună care sunt tainele acestora.

#1. Adâncitura de pe fundul cănii

Unele căni, în special cele de la IKEA, au o mică adâncitură la bază. Te-ai întrebat vreodată la ce folosește? Explicația e mai simplă decât pare la prima vedere. Atunci când cana se află cu gura în jos, adâncitura permite apei sa se scurgă și să nu stagneze într-un singur loc, creând un teren fertil pentru bacterii.

Acest lucru e valabil mai cu seamă dacă pui cana în mașina de spălat vase. În plus, adâncitura permite aerului rece să pătrundă sub cană, prevenind deteriorarea ceramicii atunci când adaugi lichide fierbinți.

#2. Cel de-al treilea buzunar la sacou

Majoritatea costumelor, indiferent dacă sunt cu un rând de nasturi sau două, au câte două buzunare. Dar unele modele, în special cele clasice, inspirate din secolul al XIX-lea, se pot lăuda cu un al treilea buzunar. De regulă, acesta este cusut deasupra buzunarului lateral din dreapta, este mai mic decât celelalte și are o căptușeală de cauciuc.

Acest design nu era un simplu capriciu al tinerilor aristocrați. În acea perioadă erau foarte populare cursele de cai, boxul și alte activități sportive unde puteai să faci un pariu. Bărbații aveau nevoie de un buzunăraș comod în care să ascundă biletul. Cu timpul, al treilea buzunar și-a pierdut din actualitate.

#3. Peticul în formă de romb de pe rucsac

În prezent, aproape pe fiecare rucsac putem găsi un romb de piele, cu două fante verticale. Unii consideră în mod eronat că peticul e necesar pentru a acoperi o potențială gaură. Însă întrebuințarea lui este mult mai simplă. Englezii îl numesc lash tab, ce poate fi tradus ca buclă pentru legat.

Bucățica de piele în formă de romb, cu două crestături paralele, e necesară pentru a agăța de rucsac ceea ce nu a încăput în interiorul lui. De exemplu – adidașii, care pot fi ancorați lejer acolo. De asemenea, bucla e bună pentru a transporta rucsacul peste o prăpastie sau o stâncă, dacă ești amator de alpinism.

#4. Mostrele de țesătură de pe etichetă

Unele haine, în special cele din magazine scumpe, au atașate câteva mostre de țesături la etichetă. Nasturii din set pot fi utilizați pentru înlocuirea pieselor pierdute sau defecte, dar cine are nevoie de țesături?

Firește că ai putea acoperi o gaură cu ele, dacă e vorba de o gaură mică. Dar destinația lor este alta. Cu ajutorul acestor mostre poți testa efectul diferitor agenți de curățare asupra țesăturii, pentru a nu experimenta pe haina propriu-zisă.

#5. Gaura din bățul de la acadea

Dacă ești amator de glucoză, cu siguranță ai observat acel orificiu lateral de pe bățul de la acadea. Te-ai întrebat vreodată la ce folosește? Unii consideră că poți transforma bățul în fluier, alții că e nevoie de gaură pentru a preveni asfixierea în caz că înghiți bețișorul.

Contrar legendelor pe care le auzeam de la alți copii în copilărie, din bățul ăla nu poți face fluier și nici nu cred că-l poate înghiți cineva. Rolul găurii este de a împiedica căderea caramelului de pe băț. La etapa de fabricare, o parte din caramel se scurge în interior, se întărește și previne alunecarea bomboanei.

#6. Încheietura orizontală de la cămașă

Ai observat că ultimul nasture de la cămașă se încheie cel mai greu? Asta se explică prin faptul că restul nasturilor au încheietură verticală, iar ultimul – orizontală. Care e rolul acesteia în afară de faptul că ne sufocă?

Explicația este cât se poate de simplă. Pe ultimul nasture presiunea este mai mare decât pe restul și ca să nu se rupă, e nevoie de o încheietură mai sigură.

#7. Gaura din lingura pentru spaghete

Lingura pentru spaghete este un instrument ideal pentru a scoate pastele și a scurge apa. Dar de ce are un orificiu atât de mare pe centru și nu mai multe găuri mici precum o strecurătoare obișnuită?

Adevărul e că gaura din lingura pentru spaghete este concepută nu doar pentru a scurge apa, ci și pentru a determina numărul de porții. Conținutul unei linguri este echivalent cu o porție de paste. Iată de ce italienii trăiesc atât de mult și au o dietă atât de echilibrată.

#8. Gaura de la capătul ruletei

Dacă ai folosit măcar o dată ruleta, cu siguranță ai observat că are un mic orificiu la capăt. Nici de această dată gaura nu a fost făcută pentru frumusețe. Ea are un rol practic foarte important.

Unii meșteri sunt nevoiți să lucreze singuri și îți dai seama că e greu să faci măsurările de unul singur. Datorită acelei găuri, poți bate un cui și problema s-a rezolvat. De altfel, unele rulete sunt echipate cu magneți la capăt pentru a facilita acest proces.

#9. Sertarul de sub cuptor

Deși majoritatea oamenilor îl folosesc pentru a păstra acolo tigaia, tacâmurile și alte vase, producătorii l-au gândit ca spațiu numai bun pentru a menține temperatura și aroma bucatelor, până la venirea oaspeților.

Citește și: Regulile trebuie încălcate: 7 lucruri pe care poți și trebuie să le folosești altfel decât de obicei!