8 lucruri de care ne folosim zilnic, fără să știm care este întrebuințarea reală a lor!

Ai observat vreodată că literele F și J de la tastatură au câte o liniuță ieșită în relief? Care este rolul acestora? La ce folosește bulbul inutil de pe marginea unui ferestre termopan? Și de câte ori te-ai folosit de curelușa din spatele bocancilor pentru a te încălța? Lucrurile pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt mai ingenioase decât par. Hai să vedem împreună care sunt tainele acestora.

#1. Curelușa din spatele bocancilor și a pantofilor sport

Nu e doar o simplă etichetă sau un element decorativ. Cu ajutorul ei te poți încălța mai ușor, în cazul în care nu ai o lingură pentru pantofi. De asemenea, e nevoie de ea pentru a strânge bocancii în jurul piciorului, folosind șireturi suplimentare. La acest truc recurg militarii și alpiniștii. Și nu în ultimul rând, de ce altceva să agăți bocancii după spălare? Dacă îi prinzi de șireturi, apa va rămâne înăuntru.

#2. Discul din interiorul unui dop de plastic

Probabil încă din copilărie ai observat că sub orice dop de plastic (de la băuturi carbogazoase) se ascunde un disc cu textură diferită. Nu e vorba de un marcaj care confirmă respectarea anumitor standarde sau cuprinde specificații date de producător. Lucrurile sunt mai simple decât pare la prima vedere. Fără acest disc, gazele se vor scurge din butelie.

#3. Clapa de pe tubul aspiratorului

Cu ajutorul acesteia poți reduce puterea de aspirare a aparatului. Dar de ce să o reduci când scopul tău este invers? – Pentru a reacționa rapid în cazul în care gura aspiratorului e blocată de un obiect adiacent, de exemplu, de o perdea. În acest caz, e destul să deschizi clapa, puterea de aspirare va scădea instantaneu și vei putea elibera perdeaua din captivitatea monstrului electric.

#4. Bulbul de pe marginea ferestrelor termopan

Geamurile din PVC pot fi reglate în funcție de anotimp. Pe marginea ferestrei vei descoperi un bulb, care poate fi întors în diferite direcții. Dacă lași ferestrele în regim de iarnă pe tot parcursul anului, se va forma presiune ridicată, care va afecta cauciucul de izolare și acesta se va deteriora mult mai rapid.

#5. Tastele F și J care sunt dotate cu liniuțe ce ies în relief

Oamenii de știință au constatat că degetele oamenilor “tind să se așeze” natural pe tastele ASDF şi JKL. Linia pe care se află aceste taste este numită „home row” („rând de acasă”). Iar rolul acestor liniuțe este de a-i ajuta pe cei care tastează prin metoda oarbă (cu ochii în monitor) să găsească la nivel senzorial locul fiecărei taste.

#6. Relieful dischetelor cosmetice

De regulă, cele două fețe ale dischetei au textură diferită. Și aici totul este cât se poate de simpu. Partea în relief este necesară pentru a aplica produsele cosmetice pe față, iar partea netedă pentru a le îndepărta.

#7. Buretele de pe microfon

Contrar aparențelor, nu e nevoie de el pentru frumusețe sau pentru a împiedica saliva să pătrundă în microfon. Buretele protejează microfonul de curentele de aer care vin din exterior sau din gura vorbitorului. Datorită lui, toate aceste sunete nu se aud pe înregistrare.

#8. Gaura din bățul de la acadea

Contrar legendelor pe care le auzeam de la alți copii în copilărie, din bățul ăla nu poți face fluier. Rolul găurii este de a împiedica căderea caramelului de pe băț.

Citește și: 10 lucruri pe care le folosim zilnic, fără să ne dăm seama de semnificația lor!