8 cuvinte pe care familia regală niciodată nu le pronunță

Protocolul regal prevede nu doar comportamentul, stilul vestimentare și graficul monarhilor, dar și lexiconul acestora, despre asta ne se povestește Kate Fox în lucrarea sa: «Watching the English: The Hidden Rules of English Behavior». Ea a analizat regulile care reglementează viața monarhilor și a găsit o listă întreagă de cuvinte și expresii tabu care sunt interzise în cercul apropiat al Elisabetei a II-a. Iată de ce cuvinte ar trebui să te abții dacă ai onoarea să obții o audiență cu o persoana regală.

TOILET (Toaletă)

În locul cuvântului comun „toilet”, regalii preferă „lavatory”. Utilizarea acestui cuvânt este prescrisă de eticheta regală, care recomandă, de asemenea, abandonarea sinonimelor precum „bathroom” (baie) sau „ladies room” (camera pentru doamne).

PARDON (Cer scuze)

Dacă prințul Harry nu va aude ce i-ai spus, el va întreba răspicat “What?” (Ce?). S-ar părea că frazele „pardon” (cer scuze) sau „sorry” (scuze) sună mult mai politicos, cu toate acestea, politețea regilor este o condiție de bază, și nu o dorință de a fi pe placul interlocutorului.

COUCH (Canapea)

Elisabeta a II-a se poate așeza să se odihnească pe „sofa”, dar nu pe pamânteasca canapea (couch sau settee).

LIVING ROOM (Camera de zi)

În Palatul Buckingham, camera de zi este de obicei numită „drawing room” (salon) sau „sitting room” (camera pentru relaxare), așa că nu ar trebui să te întrebi cum să ajungi la „living room”, „lounge” sau „dens”, în timp ce așteptați o audiență.

DAD (tata)

S-ar părea că, din moment ce cuvântul „dad” (tată) este strict interzis, versiunea formală „father” (tată) ar trebui să fie considerat acceptabilă, dar nu este adevărat. Versiunile blânde „Daddy” (tati) și „Mummy” (mami) sunt acele acceptate pentru părinți.

PERFUME (Parfum)

Prințesa Diana în fiecare dimineață aplica „scent” (aroma), nu obișnuitul „perfume” (parfum) care poate fi cumpărat de la orice magazin cosmetic.

PATIO (Curte interioară)

Dacă prințul George și prințesa Charlotte vor dori să facă o plimbare afară, Kate Middleton îi va scoate la „terrace” (terasă), nu în interzisul prin protocolul regal „patio” (curtea interioară).

POSH (Luxos)

Victoria Beckham din anii 90 nu a avut nicio șansă de a intra în anturajul regal din cauza poreclei Posh Spice (Luxoasa Spice). În Palatul Buckingham, utilizarea cuvântului „posh” (luxos) este considerată prerogativa claselor inferioare, în lexicul persoanelor regale nu există decât un loc pentru conceptul de „smart” (deștept).