7 secrete din secolele trecute, care o să te facă să uiți de romantismul din cărți

Istoria are un simț al umorului foarte ciudat. De exemplu, atunci când spunem „pirat” gândul ne duce la un bărbat înalt și fioros, cu barbă și sabie în șold. Însă unul dintre cei mai de succes pirați din istorie a fost o femeie de stradă, de orginie chineză, pe care o chema Ching Shih și care a condus peste 50 000 de pirați.

Spre deosebire de literatură, în realitatea de cândva nu era atât de mult romantism pe cât ne-au făcut scriitorii să credem.

Iată câteva adevăruri istorice din secolele trecute care o să-ți schimbe viziunea asupra numitor lucruri.

1. În vârful corăbiilor, unde de obicei se amplasau figuri ale zeilor, era toaleta marinarilor. De acolo, deșeurile erau vărsate direct în apa mării.

2. Femeile nu întreprindeau nimic în timpul menstruației, iar eliminările scurse erau asunse după rochiile lungi de culoare roșie. În Evul mediu, menstruația la femei nu era foarte regulată și abundentă, probabil din cauza alimentației sărace, a posturilor și a sarcinilor frecvente. De aceea, ele nu prea își băteau capul de asta, în cel mai bun caz se legau cu cârpe. Doar femeile din familii bogate își permiteau rochii bordo, care ascundeau cu ușurință semnele de menstruație.

3. Baldachinul pentru pat era necesar pentru ca soții să se ascundă de servitori când fac dragoste.

4. Rochiile scumpe nu erau spălate niciodată, în schimb lenjeria se schimba des. Nici în Epoca victoriană nu se spălau rochiile scumpe. Materialul foarte fragil din care erau confecționate pur și simplu nu ar fi rezistat. În loc să își spele rochiile, femeile purtau mai multe straturi de lenjerie.

5. Moda perucilor a apărut datorită sifilisului și lui Ludovic al XIII-lea, care a rămas fără păr. Focarul de sifilis a izbucnit în Europa în 1495, după vizita regelui francez Charles, la Napoli. Pe atunci sifilisul era o boală îngrozitoare, erupțiile pe corp erau puternice, oamenii rămăneau fără păr și chiar sufereau deformări fizice. Pentru a ascunde aceste simptome rușinoase oamenii au început să poarte peruci.

Însă adevărata modă a perucilor a apărut în perioada lui Ludovic al XIV și al XIII. Regele a fost nevoit să poarte perucă după ce a chelit. În scurt timp, mulți l-au urmat, chiar dacă nu aveau această problemă.

6. Epoca Renașterii nu a fost chiar așa de luminoasă.  Deși a fost perioada artei și a științei, anume atunci a fost arsă pe rug Ioana d’Arc (1431) și a fost creată inchiziția romană care lupta cu protestanții.

7. Orașul New York a fost construit pe munți de deșeuri. Pentru a mări suprafața orașului în secolul XIX de-a lungul țărmului au fost aruncate deșeuri de la construcție: pietre, dărâmături și pământ. Astfel, suprafața orașului a fost extinsă artificial cu 20%.