7 produsele modificate genetic, care sunt consumate în toată lumea! Alege cu atenție ce procuri!

În anii 1970, oamenii au învățat să creeze masiv alimente modificate genetic. Într-o perioadă scurtă de timp, organismele modificate genetic au fost acoperite de numeroase zvonuri și mituri. Astăzi, vom arunca o privire asupra celor mai populare produse OMG.

1. Soia
Acum, 95% din boabele de soia sunt cultivate folosind ingineria genetică și, prin urmare, este extrem de rar să o vezi în forma sa adevărată în farfurii.
În plus, soia modificată genetic este inclusă în majoritatea produselor alimentare, în special celor din carne și produse lactate. Deci, atunci când cumpărați produse semifinite din carne și alte produse, puteți citi compoziția, care va include „E322”, „zer vegetal”, „lecitină”, „proteină vegetală”. Sub aceste nume, soia trans-genică este ascunsă pe etichete.
2. Porumbul
Porumbul GM vine în Europa și în țările post-sovietice din fermele din America de Nord și America Latină, Africa de Sud și Filipine. Este pe bună dreptate pe locul al doilea în popularitate printre toate produsele OMG.
Scopul experimentelor genetice a fost de a crea soiuri de porumb rezistente la buruieni și dăunători. Deci, treptat cultura naturală este înlocuită de una modificată genetic. Un astfel de porumb este utilizat pe scară largă în conserve, producând cereale pentru micul dejun sub formă de fulgi, bețe și amestecuri de muesli.
3. Grâul
O cultură de cereale populară și sănătoasă a făcut mult timp obiectul experimentelor inginerilor genetici. Trei linii de grâu modificat genetic au fost dezvoltate acum în lume, iar Argentina a fost prima țară care a aprobat utilizarea acestor cereale.
Făina de grâu este elementul de bază pentru fabricarea multor produse alimentare, pâinea pe masă, la fel ca alte produse din făină, poate fi făcută bine cu adăugarea de OMG-uri. Rețineți că Argentina nu numai că a aprobat utilizarea, dar începe și să cultive grâu transgenic.
4. Cartoful
Genele străine au fost introduse în culturile agricole populare pentru a îmbunătăți indicatorii calitativi și cantitativi. Sarcina principală este de a crea soiuri de cartofi care să reziste perfect dăunătorilor și bolilor.
În ultimii ani, a existat o creștere a cererii de soiuri nealimentare care sunt utilizate în industria chimică. În astfel de soiuri, cu ajutorul ingineriei genetice, se creează cartofi, unde amiloza și amilopectina sunt modificate separat.
5. Orezul
Piața globală a orezului modificat genetic a început să se umple la sfârșitul secolului al XX-lea. Ocolind legile, un astfel de orez este cultivat pe plantațiile din RPC și țările din Asia de Sud-Est. Din aceste regiuni, ajunge la mesele europenilor.
Dar aprovizionarea cu orez transgenic reprezintă jumătate din probleme, pentru că le puteți refuza. Dar făina de orez este o componentă a majorității alimentelor, inclusiv a alimentelor pentru bebeluși. De obicei, producătorii de produse care conțin făină de orez nu indică țara de origine și originea cerealelor.
6. Roșiile
Primele roșii modificate genetic au ajuns pe rafturile magazinelor din SUA în 1994. În Marea Britanie, piureul de roșii a fost făcut din astfel de soiuri.
Acum sunt permise mai multe soiuri de roșii modificate genetic. Zona însămânțată este încă mică. Sarcina principală a geneticienilor a fost de a crea soiuri rezistente la boli. Și, de asemenea, crește semnificativ durata de valabilitate. O tulpină cu un conținut ridicat de licopen este în curs de dezvoltare, ceea ce reduce riscul de cancer la om.
7. Cafeaua
Nu este de mirare, dar cafeaua modificată genetic a fost mult timp furnizată magazinelor și cafenelelor din întreaga lume. Acum, cafeaua transgenică este cultivată activ de compania Nescafe.
Până în prezent, plantațiile unei astfel de cafele sunt limitate doar la teritoriul Vietnamului, dar conducerea corporației negociază deja permisiunea de a semăna cafea modificată genetic în alte regiuni ale planetei. Deci, dacă sunteți un oponent înflăcărat al OMG-urilor, atunci preparați doar cafea naturală, nu cafea solubilă. De asemenea, derivatele cafelei modificate genetic sunt utilizate în producția de ciocolată, așa că aici puteți achiziționa și un produs cu OMG.