7 lucruri pe care le credem franțuzești, deși francezii nu au niciun merit pentru ele

Sărutul franțuzesc, manichiura franțuzească, supa franțuzească – toate aceste lucruri au ceva în comun. Nu sunt franțuzești! Francezii au oferit lumii multe invenții utile, de la rochița neagră până la stetoscop. Dar multe pur și simplu și le-au însușit. Iată 7 lucruri despre care în mod eronat se crede că sunt franțuzești.

1. Împletitura franțuzească

Cosița franțuzească este o tehnică universală de împletire a părului, cunoscută în România ca împletitura spic. Tehnica este răspândită în toată lumea, dar puțini știu că nu a fost inventată de francezi. Împletitura franțuzească se trage, de fapt, din Algeria, și are peste 6 mii de ani. Mitul că provine din Franța s-a născut la sfârșitul secolului al 19 lea, când revista americană Home Magazine a proclamat împletiturile drept trendul sezonului. Iar ca să sune mai convingător, a adăugat la cosiță prefixul french. Iar când spui “french”, chiar și o tehnică simplă de coafare devine etalon.

2. Buldogul francez

În pofida numelui, cel mai gentil buldog din lume se trage din Anglia. Potrivit legendei, după izbucnirea revoluției industriale în Marea Britanie, țesătorii locali au migrat în Franța în căutarea unui loc de muncă, luându-și buldogii cu ei. Buldogii au adus descendenți și printre feți se nășteau deseori buldogi mai mici, pe care englezii îi considerau subdezvoltați, dar francezii îi adorau. Buldogii mai mici au fost îndrăgiți de elite și în scurt timp s-au răspândit în toată țara. Iar apoi, în toată lumea.

3. Cartofii pai

Cartofii pai, așa numiții “french fries”, care pot fi găsiți în orice restaurant de tip fast food (și nu numai), nu sunt de fapt franțuzești, ci belgieni. Obiceiul de a prăji cartofii în acest fel s-a născut la Bruxelles în secolul al 17 lea. Belgienii găteau acest fel de mâncare mai ales iarna, când râurile înghețau și oamenii nu puteau pescui. În Franța, cartofii au început să fie cultivați abia peste un secol. Mai mult, în Franța secolului al 17 lea, cartofii erau considerați purtători de lepră.

4. Sandwich-ul franțuzesc

Cel mai iubit dintre sandwich-uri a apărut în Roma Antică. Cel puțin de acolo datează prima mențiune. Așa că ar fi mai corect să-l numim italienesc. În Franța, un astfel de sandwich a apărut abia în perioada medievală, când în loc de desert, nobilii mai săraci înmuiau pâinea în lapte și ouă. De altfel, aproape fiecare țară are sandwich-ul ei, pregătit după o rețetă similară. Dar din motive greu de înțeles, laurii au fost culeși anume de francezi.

5. Sărutul franțuzesc

Chiar dacă francezii sunt considerați buni amanți, iar franțuzoaicele sunt foarte libertine în plan amoros, sărutul franțuzesc nu a fost inventat de francezi. În primul rând pentru că el există dintotdeauna. În al doilea rând, numele a fost inventat de soldații britanici și americani care, după ce s-au întors acasă din Franța după Primul Război Mondial, își sărutau soțiile cu atâta pasiune încât a fost necesară o clasificare separată pentru acest tip de sărut. În dicționarul francez nu a existat niciodată un termen pentru acest sărut. Abia în 2014 a fost introdus termenul “galocher”.

6. Supa franțuzească cu ceapă

Supa de ceapă este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria franceză, dar nici ea nu a fost inventată pe hexagon. La fel ca pâinea prăjită, supa de ceapă a fost inventată de țăranii săraci din Roma antică. Cu timpul, francezii au reinventat-o și au făcut din supa pentru săraci o adevărată delicatesă pentru aristocrați. Legenda spune că la o vânătoare, neavând altceva de mâncare, regele Ludovic al XV-lea și-a pregătit cina din ceea ce a găsit în cabana lui de vânătoare: apă, ulei, ceapă și șampanie.

7. Manichiura franțuzească

Istoria manichiurii franțuzești nu a început în Franța, ci în Statele Unite ale Americii, la începutul anilor 70′. Fondatorul brandului ORLY, Jeff Pink, a primit sarcina de a crea un stil de manichiură care să se potrivească tuturor actrițelor de cinema, indiferent de ținutele folosite în filme. Iar premiera lor a avut loc în cadrul Săptămânii Modei de la Paris.

Bonus: Presa franțuzească

În schimb, presa franțuzească chiar a fost inventată de francezi. Numai că tehnologia a devenit cunoscută datorită italienilor. Tehnologia de preparare și filtrare a cafelei într-un ceainic special s-a născut la Paris. În 1852, două brevete pentru invenții similare au fost eliberate simultan pentru doi tineri – și ambii erau francezi. Dar utilitatea invenției nu a fost apreciată de populația autohtonă. În schimb, a fost apreciată de italieni. În 1926, designerul milanez Attilio Callimani a reinventat puțin mecanismul original, echipând presa cu un piston și a devenit renumit în toată lumea.