6 lucruri pe care bogații le ignoră, dar săracii și-ar vinde sufletul pentru ele!

Ai observat că unii sunt mai bogați decât alții, cu toate că muncesc mai puțin? Iar alții muncesc câte 12 ore pe zi și niciodată nu le ajung bani. Care e diferența dintre primii și cei din urmă? Sunt oare aceștia mai talentați, mai inteligenți sau, poate, mai norocoși? Și da, și nu.

De regulă, principala diferență constă în atitudinea lor față de bani și față de consum. Oricât de paradoxal ar suna, bogații consumă mai puțin decât săracii. Mai bine zis, își folosesc banii mai rațional. Cel puțin cei care și-au agonisit averea singuri, care nu s-au născut cu linguriță de argint în gură și nu s-au îmbogățit ilicit. Nu degeaba spunem că cei din clasa de mijloc au lucruri, iar cei bogați au bani.

Dar asta nu înseamnă că oamenii bogați sunt zgârciți. Pur și simplu bogații au o cultură financiară mai bună și nu cheltuie bani pe cumpărături inutile. Iată 6 lucruri la care aspiră cei săraci, dar pe care bogații le ignoră, deși ar putea lejer să le cumpere.

#1. Vacanțe și restaurante scumpe

O persoană care a adunat o avere cinstit, nu aruncă bani pe restaurante, hoteluri și vacanțe scumpe. Un om care își cunoaște adevărata valoare, nu are fițe, nu caută să-și demonstreze statutul cu omari, hotele de 5 stele și vacanțe în Caraibe.

Ăsta e un comportament tipic de om care s-a îmbogățit ilicit, de adult căruia nu i-au scos părinții lingurița din gură sau de sărăntoc nefericit, care vrea să-și compenseze lipsa de realizări în viață, creând iluzia prosperității. Chiar dacă pentru vacanță va trebui să economisească 3 ani.

#2. Automobile și gadgeturi scumpe

Oamenii bogați sunt mai puțin atașați de bunuri materiale și nu încearcă să-și consolideze statutul pe seama lor. Mark Zuckerberg a condus mult timp un simplu Volkswagen Golf, chiar dacă era multimiliardar. Iar Warren Buffet și-a cumpărat iPhone abia anul trecut, la 89 de ani, când telefonul său de 20 de dolari s-a stricat. În același timp, în fiecare săptămână citesc știri despre cum tot felul de puști din Asia sau din SUA își vând câte un rinichi pentru o tabletă cu măr pe ea.

Mașina e doar un mijloc de a ajunge în condiții de confort din punctul A în punctul B. Și cu această sarcină se descurcă bine atât un automobil de 5 mii de euro, cât și unul de 50. De ce să cheltui mai mult? Sau mai rău, de ce să te împrumuți sau să-l iei în leasing, când nu îți permiți acest lucru.

#3. Haine scumpe

Hainele scumpe sunt patima săracilor. Bogații se îmbracă mai simplu. Uite cum se îmbracă primii 10 oameni din lista Forbes și o să înțelegi că pentru ei contează mai puțin felul cum arată. Chiar și femeile bogate o iau mai ușor. Cel puțin cele care și-au adunat averea singure.

Goana după haine scumpe trădează probleme de ordin emoțional. De obicei, se îmbracă scump oamenii care nu sunt siguri în forțele proprii, în frumusețea lor sau în realizările lor. Chiar și printre bogați există astfel de persoane.

Nu spun că trebuie să te îmbraci în haine vechi, în haine de la second hand sau să nu-ți iei haine deloc. Dar data viitoare când vrei să-ți cumperi încă o poșetă de 300 de euro, cu toate că ai deja 4, întreabă-te: oare am nevoie de acest lucru? Bogații își pun mereu această întrebare.

#4. Case scumpe

Înainte de a cumpăra o casă spațioasă și scumpă, asigură-te că o poți întreține. Cu cât e mai mare casa, cu atât sunt mai mari cheltuielile pentru întreținerea ei. Întreabă-te de 7 ori: Oare chiar am nevoie de ea? Ce să fac cu atâtea camere?

Același Warren Buffet, despre care am discutat mai devreme, locuiește într-un cartier vechi din centrul orașului Omaha, într-o casă cu două etaje, fără pază.

Iar fostul președinte al Uruguay-ului, Jose Mujica, a renunțat la salariul de 12 500 de dolari (lăsându-și doar 10%) și la palatul prezidențial. Mujica locuiește la ferma sa din Montevideo, care nici măcar nu e racordată la apă curentă, și conduce un Volkswagen Broscuță, pe care l-a cumpărat în 1987.

#5. Educație scumpă.

Doar parlamentarii corupți își trimit copiii la școli private din Elveția unde un an de studiu costă 100 de mii de dolari. Oamenii care și-au agonisit averea cu greu își încurajează copiii să se descurce singuri, la urma urmei, să obțină o bursă, la fel cum au făcut ei la vremea lor.

#6. Cadouri scumpe pentru copii

Oamenii bogați, în special cei care s-au născut în familii sărace și s-au îmbogățit pe cont propriu, nu își alintă copiii. Din contra, îi stimulează să se dezvolte, îi învață ce înseamnă cultura financiară și îi susțin atunci când au cu adevărat nevoie de ajutor.

“Ca să nu crească niște leneși amorfi și alintați, copiii trebuie să aibă o idee despre viața reală.” Cuvintele îi aparțin lui Bill Gates. Mai multe despre miliardarii care și-au lăsat odraslele fără moștenire, poți citi în articolul de mai jos.

Citește și: Mai pune-ți pofta-n cui! 8 miliardari care și-au lăsat odraslele fără moștenire!