5 semne că ai ploșnițe în casă: Vestea bună e că poți scăpa de ele

Chiar dacă ploșnițele nu transmit boli infecțioase, ele creează disconfort și pot cauza diferite probleme de sănătate: de la iritații cutanate și alergii, până la probleme de somn și anxietate. De aceea, trebuie să scapi de ele cât mai curând posibil. Iată 5 semne că ai ploșnițe în casă și câteva sfaturi care te vor ajuta să scapi de dăunători.

1. Iritații și mâncărime

Dacă te trezești dimineața cu pete roșii pe piele, înseamnă că ai avut musafiri nepoftiți. Mușcăturile de ploșnițe arată ca cele de țânțar, provoacă mâncărime și de cele mai multe ori sunt grupate în linii drepte sau zigzag-uri. Dar nu uita că există și oameni imuni la mușcături, care le resimt mai puțin.

2. Sânge și pete

Dacă descoperi urme minuscule de sânge sau de materii fecale pe pat, înseamnă că patul este infestat. Ele pot fi găsite pe cearșaf, pe haine, precum și în locuri mai greu accesibile, cum ar fi cusăturile saltelei și ramele din lemn. Uneori urmele pot rămâne pe pereți sau pe tapet.

3. Miros de umezeală

Ploșnițele emană un miros neplăcut, care amintește de mucegai, cauzat de umezeală. Glandele ploșnițelor de pat eliberează feromoni, și dacă acestea sunt multe, mirosul devine destul de puternic. Prin urmare, dacă dormitorul tău miroase a mucegai sau mâncare stricată, cu siguranță ar trebui să fii îngrijorat.

4. Particule de piele

Ploșnițele “năpârlesc” pe măsură ce cresc, iar urmele rămân pe așternuturi. De aceea, dacă observi coji minuscule asemănătoare cu particulele de piele, înseamnă că nu ești singur în dormitor. Pentru orice eventualitate, verifică pernele, cusăturile saltelei, scaunele, canapelele, sertarele și hainele.

5. Pete albe pe mobilă

După cum ți-ai dat deja seama, petele albe nu sunt nimic altceva decât ouă. Ele au forma unui bob de orez și sunt translucide sau strălucitoare. Se observă cel mai bine cu lupa sau în întuneric, cu lanterna. Nu te întrista, fiindcă ploșnițele pot fi găsite chiar și în hotelurile curate, de cinci stele. Iată cum să scapi de ele.

Bonus: Cum să scapi de ploșnițe

În primul rând, curățenie regulată. În al doilea rând, ploșnițele nu tolerează mediile acide. De aceea, alcoolul se descurcă foarte bine cu ele. Dacă coloniile sunt dezvoltate, poți folosi insecticid K-Othrine WG 250 de la Bayer, Solfac Automatic Forte sau fiprocid.

Iar dacă ești adeptul metodelor naturale, poți scăpa de ploșnițe cu turmeric măcinat, cuișoare și, atenție – soare. Ploșnițele mor la soare, când temperatura depășește 32-33 grade Celsius.