5 lucruri pe care nu le cumpără cei bogați, în schimb le cumpără restul!

Ai observat că unii oameni sunt mai bogați decât alții, deși muncesc mult mai puțin? Iar alții muncesc câte 12-14 ore pe zi și mereu nu le ajung bani. Care e diferența dintre primii și cei din urmă? Sunt oare mai talentați, mai inteligenți sau mai norocoși? Și da, și nu.

De regulă, principalul lucru care îi diferențiază e atitudinea față de bani și consum. Primii consumă mult mai puțin. Nu întâmplător se spune că oamenii din clasa de mijloc au lucruri, iar cei bogați au bani.

Asta nu înseamnă că oamenii prosperi sunt zgârciți. Ei pur și simplu renunță la cumpărături inutile și distribuie banii înțelept. Află în continuare care sunt lucrurile pentru care bogații nu s-au obișnuit să plătească, deși ar putea face lejer acest lucru.

#1. Vacanțe scumpe

Un om care a adunat o avere cinstit, nu aruncă bani pe vacanțe scumpe. Un om care își știe adevărata valoare, nu simte nevoia de a-și demonstra statutul și superioritatea cazându-se în cel mai scump hotel sau cumpărând cel mai scump pachet turistic, doar pentru a impresiona pe cineva.

Ăsta e un comportament tipic al oamenilor care s-au îmbogățit ilicit sau al oamenilor sărăci și nefericiți, care vor să-și compenseze astfel lipsa de realizări, creând iluzia prosperității. Chiar dacă pentru vacanță va trebui să economisească 3 ani.

#2. Automobile și gadgeturi scumpe

Oamenii bogați nu sunt atașați de lucruri materiale și nu încearcă să-și consolideze statutul pe seama lor. Știai că Mark Zuckerberg a condus mult timp un simplu Volkswagen Golf? Iar Warren Buffet și-a cumpărat Iphone anul trecut, la 89 de ani, abia atunci când telefonul său de 20 de dolari s-a stricat? Sună prea dur pentru realitatea românească, nu-i așa?

De regulă, pentru oamenii care se pot lăuda cu o cultură financiară inedită, automobilul e doar un mijloc de a ajunge în condiții de confort din punctul A în punctul B. Iar cu această sarcină se descurcă bine și un automobil de 5 mii de euro. Nu neapărat de 50. Atunci, de ce să cheltui mai mult? Sau mai rău, de ce să te împrumuți sau să-l iei în leasing, când nu îți permiți acest lucru.

#3. Haine scumpe

Aici putem găsi sute de exemple, începând cu vedete, miliardari și terminând cu politicieni (nu). Goana după haine scumpe trădează probleme de ordin emoțional. De regulă, se îmbracă scump oamenii care nu sunt siguri în forțele proprii, în frumusețea lor sau în realizările lor.

Asta nu înseamnă că trebuie să te îmbraci în haine vechi sau să nu cumperi haine deloc. Asta înseamnă să-ți pui întrebări data viitoare când vrei să-ți iei încă o poșetă de 300 de euro, cu toate că ai deja 4, și toate sunt aproape noi. În primul rând, întreabă-te: de ce am nevoie de acest lucru? Bogații își pun mereu această întrebare.

#4. Achiziții scumpe pentru copii

Oamenii bogați, în special cei care au fost sărăci și s-au îmbogățit pe cont propriu, nu își alintă copiii. Dimpotrivă, îi stimulează să se dezvolte, îi învață ce înseamnă cultura financiară și îi susțin atunci când au cu adevărat nevoie de ajutor.

Pe vremea când eram studentă, aveam două colege de facultate cu care m-am împrietenit. Una din ele locuia la cămin, pe același etaj cu mine, iar alta închiria un apartament în centrul orașului. Abia după ce am absolvit facultatea, absolut întâmplător am aflat că părinții primei fete erau milionari. Milionari în euro. Și nu erau deloc zgârciți.

Dar ideea de a sta la cămin și a obține totul cu forțele proprii, era inițiativa ei. Așa cică a fost educată. Și sincer vă spun, în toți cei trei ani pe care i-am petrecut împreună, niciodată nu m-am gândit că vine dintr-o familie bogată. În ceea ce privește a doua fată. Apartamentul era plătit de tatăl ei care muncea în construcții la Londra.

#5. Case scumpe

Înainte de a cumpăra o casă spațioasă și scumpă, asigură-te că poți să o întreții. Cu cât e mai mare casa, cu atât sunt mai mari cheltuielile aferente. Întreabă-te de 7 ori: Oare chiar am nevoie de ea? Eroul din articolul de mai jos și-a pus această întrebare, dar oricum a decis să construiască o casă. Iar 15 ani mai târziu a regretat rău de tot.

Citește și: Aveți grijă să nu faceți aceeași greșeală! De ce regret că am construit o casă de 220 m²…