5 lucruri pe care le au în comun cei mai longevivi oameni din lume

Cine nu ar vrea să trăiască o sută de ani? Problema longevității îi îngrijorează pe oameni din cele mai vechi din timpuri. Oamenii vor să trăiască tot mai mult și mai mult. Și an de an avem tot mai multe motive de optimism când vorbim de longevitate.

De altfel, oamenii de știință consideră că pe Pământ deja s-au născut primii oameni care vor trăi 150, 200 și chiar 300 de ani. Totul datorită tehnologiilor. Dar nu ai nevoie de tehnologii ca să trăiești mai mult decât media pe glob. Analizând datele din zonele albastre, cercetătorii au ajuns la concluzia că comunitățile longevive se disting prin aceleași obiceiuri.

Ce sunt zonele albastre?

Zonele albastre sunt regiunile de pe glob unde locuiesc cei mai longevivi oameni. Oamenii de știință au identificat 5 zone, localizate pe diferite continente: Lomo Linda (California), Nicoya (Costa Rica), Sardinia (Italia), Ikaria (Grecia) și Okinawa (Japonia). De exemplu, pe insula Okinawa există un sătuc – Ohimi, unde vârsta medie este de aproape 100 de ani.

Ceea ce e cu adevărat surprinzător e că deși locuiesc în regiuni complet diferite și se deosebesc prin mentalitate, stil de viață, cultură, tradiții și obiceiuri – oamenii din toate zonele albastre au câteva lucruri în comun.

Și anume:

1. Consumul de vin în cantități moderate. Patru din cele cinci comunități menționate mai sus, consumă vin cu regularitate, dar se limitează la câteva pahare de vin roșu pe săptămână.

2. Alimentația bazată pe produse vegetale și carbohidrați. Ponderea produselor de natură vegetală în rația zilnică a acestor comunități variază de la 90 până la 99 %. Iar 65% din totalul de calorii consumate de populația zonelor albastre provin din alimente bogate în carbohidrați.

3. Uneori consumă carne. În toate zonele, carnea este considerată o masă de sărbătoare și se consumă maxim de 4-5 ori pe lună, în porții mici, de 100-150 de grame.

4. Beau apă, cafea și vin. În zonele albastre oamenii beau în medie 6 pahare de apă pe zi. Mai mult decât atât, își permit uneori să bea o ceașcă de cafea dimineața și un pahar de vin la cină.

5. Țin post. Nu neapărat din considerente religioase. Această practică e întâlnită în fiecare zonă. Unii iubesc să rămână flămânzi din când în când, pentru a-i permite sistemului digestiv “să respire”.

Ce spun alte studii?

Pe de altă parte, cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, au formulat alte 5 obiceiuri care extind durata de viață și nu au legătură cu zonele albastre. Ele au fost formulate în urma unui studiu amplu, care a durat 34 de ani, și la care au participat 73 196 de femei și 38 366 de bărbați.

Și anume: să mănânci sănătos, să menții o greutate corporală sănătoasă, să faci sport în mod regulat, să nu bei prea mult alcool și să nu fumezi.

Deci, exercițiile fizice înseamnă cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe zi. Greutate sanatoasă înseamnă menținerea unui indice de masă corporală în intervalul 18,5-24,9. Consumul moderat de alcool limitează femeile la maxim un pahar de vin sau de bere pe zi, iar bărbații la două. Iar alimentația sănătoasă poate fi definită de indicele alternativ de alimentație sănătoasă.

Autorii studiului au descoperit că femeile care au practicat patru sau cinci dintre aceste obiceiuri sănătoase după vârsta de 50 de ani au trăit în medie 34,4 ani fără diabet, boli de inimă sau cancer, în comparație cu 23,7 ani fără boli în rândul femeilor care nu au practicat niciuna dintre acestea.

Bărbații care au practicat patru sau cinci dintre obiceiurile sănătoase enumerate mai sus după vârsta de 50 de ani au trăit în medie 31,1 ani fără boli cronice, în timp ce bărbații care nu au respectat niciunul dintre aceste obiceiuri au trăit în medie 23,5 ani fără boli.