5 lucruri utile pe care le-am învățat în copilărie, dar le-am uitat între timp!

Copilăria e cea mai frumoasă perioadă din viața fiecărui om, dar ne ia prea mult timp ca sa înțelegem acest lucru. Dacă realizam la 10 ani cât de frumoși și lipsiți de griji sunt anii de școală, niciodată nu ne-am fi văicărit.

Cuiva îi plăcea limba și literatura română și a devenit scriitor, altcuiva îi plăcea matematica și a devenit inginer, iar celui de-al treilea i-a plăcut biologia și a devenit medic. Dar pe lângă disciplinele de bază, la școală am învățat tot felul de șiretlicuri care prind bine chiar și în viața unui adult. Iată câteva dintre ele.

#1. Cum să afli câte zile are luna curentă?

Pentru a ști sigur câte zile sunt într-o lună sau alta e suficient să unești pumnii astfel încât oasele din capul degetelor să se alinieze. Numărătoarea începe cu luna ianuarie. Monturile corespund lunilor cu 31 de zile, iar coborâșurile – celor cu 30 de zile.

De altfel, știai că luna august are 31 de zile doar pentru că Cezar August a dorit ca luna lui să aibă tot atâtea zile câte are luna lui Iulius Cezar? Prin urmare, avem 2 luni care merg una după alta și au câte 31 de zile, una în cinstea lui Iulius, iar alta în cinstea lui August.

#2. Cum recunoaștem fazele lunii?

Totul e mai simplu decât pare la prima vedere. Dacă luna este în descreștere, semiluna are forma literei C, iar dacă luna este în creștere, semiluna e întoarsă în direcție opusă și ia forma literei P.

#3. Cum determinăm starea bateriei?

De fiecare dată când telecomanda își face de cap îmi amintesc de acest truc pe care l-am învățat încă în copilărie. Pentru a aprecia starea bateriei, e destul să-i dai drumul pe masă de la o înălțime de 4-5 cm. O baterie încărcată va ateriza dur, în timp ce una epuizată va sări în sus ca o minge.

De altfel, dacă atingi plusul bateriei cu limba vei simți un gust înțepător, de la o aciditate ușoară până la senzația de frigere. Cu cât senzația e mai pronunțată, cu atât bateria e mai încărcată. Dar medicii nu recomandă acest procedeu. Cu toate astea, cred că fiecare băiat a încercat bateriile la gust în copilărie. Ba mai mult, țin minte că le și strângeam cu dinții pentru a le prelungi durata de viață.

#4. Care sunt culorile curcubeului?

Mai ții minte cuvântul ăla din copilărie? ROGVAIV! Dacă nu ai auzit de el, să știi că se descifrează în felul următor: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet. Asta e succesiunea autentică a culorilor pe fiecare curcubeu.

#5. Cum să estimezi lungimea fără niciun instrument?

Uneori îți trebuie să măsori ceva, dar nu ai o riglă sau o ruletă la îndemână. Pentru a estima lungimea unui obiect, folosește-ți propriu corp. Distanța medie dintre degetul mare și degetul arătător sub un unghi drept este de 18 cm. Iar dintre degetul mare și degetul mic – 20 de cm. Dar e mai bine să-ți măsori degetele din timp, ca să poți face măsurări precise în viitor.

Citește și: Iată ce fac șoferii de tir ca să nu adoarmă la volan: 4 trucuri care îți pot salva viața!