5 lucruri mai puțin cunoscute despre chinezi, pe care aceștia nu le afișează în public!

Asia este un loc uimitor, în special China. Fiind marinar, am avut ocazia să vizitez China de câteva ori, atât nordul, cât și sudul acesteia. Oamenii sunt peste tot diferiți. Iar atunci când staționăm într-un loc nou, îmi place să interacționez cu localnicii, să învăț despre tradiții și obiceiuri, să le analizez comportamentul și atitudinea față de străini. Și după câteva luni bune petrecute în China, iată ce am aflat despre locuitorii acestei țări.

Curiozități despre chinezi

#1. Femeile

În unele orașe din China, relațiile dintre chinezoaice și turiști sunt blamate și nu sunt recunoscute de membrii familiei. Acum câțiva ani, am ieșit cu prietenii la o plimbare de seară în orașul Zhoushan. Am tot hoinărit dintr-un club în altul, până când am dat de o companie veselă din 4 persoane, care au vrut să ne cunoască mai bine. Era vorba de 3 băieți/bărbați (în China e greu să înțelegi cine și câți ani are) și o fată. Unul din ei știa engleza și în ciuda barierelor lingvistice și culturale dintre noi – am reușit să purtăm o conversație veselă și ușoară.

Aceștia ne-au invitat într-un karaoke bar și cu mare drag am dat curs inițiativei. Barul era plin de chinezi și toată lumea era cu ochii pe noi. Nu e deloc plăcut când toată lumea se holbează la tine. Peste câteva ore, un prieten de-al meu a început să-i facă avansuri unei chinezoaice. Și știți ce s-a întâmplat mai departe? Prietenele fetei au început să o ignore, iar bărbații din bar să o arate cu degetul. După cum am aflat mai târziu, chinezii privesc cu ochi răi relațiile dintre localnici și turiști.

#2. Florile

Vizitând mai multe magazine din China, am observat că oamenii preferă crizantemele și bujorii, pe care adoră să le țină în vaze și pot fi întâlnite în fiecare gospodărie. Mereu aveam senzația că ceva nu e în regulă cu acele flori și într-o bună zi mi-am dat seama că sunt pare!

Eram curios să aflu care este motivul, știind că în restul lumii se practică invers. Și o vânzătoare mi-a explicat că în cultura chineză paritatea este asociată cu simetria, care la rândul său înseamnă armonie și pace în întreaga lume. Și acest lucru nu are nicio legătură cu cei care s-au înălțat la ceruri.

Curiozități despre China

#3. Ceaiul

Întotdeauna mi-a plăcut ceaiul verde chinezesc Milky Oolung. Și mereu am vrut să-l încerc, dar nu dintr-un supermarket obișnuit cum făceam de obicei, ci din China, făcut conform tradițiilor chineze. Visul meu a devenit realitate când am vizitat o casă de ceai din orașul Tianjin.

Am rămas cu gura căscată când am aflat că ceaiul chinezesc pe care îl iubeam atât de mult nu provine din China. Șmecherii care răspund de marketing din nou ne-au tras pe sfoară. Aceasta este produs în Taiwan, iar chinezii nici măcar nu-l consideră ceai verde.

În ceainărie am gustat diferite tipuri de ceai, dar mi-a plăcut cel mai mult ceaiul Tieguanyin. Totodată, am aflat că spre deosebire de noi, chinezii beau ceai și după și înainte de masă și au un ritual special pentru asta. Deci nu poți să bei ceai pur și simplu, fără a respecta ritualul. China nu e țara în care poți să te opui tradițiilor.

#4. Gesturile

Chinezii nu sunt la fel de sobri și stăpâniți precum japonezii, dar nici nu flutură din mâini la fel de activ cum o fac românii. Nu am văzut niciodată chinezi care să se certe emoțional. În timpul unei certe, frazele sunt scurte, precise și sacadate. În schimb, chinezii adoră să râdă, ce-i drept nu o fac la fel de teatral ca europenii. Râsul lor este autentic și sincer.

Chinezii zâmbesc atunci când se salută, chiar dacă ești turist și faci avansuri unei chinezoaice. Strângerile de mâini sunt moi și pasive. Chinezii preferă plecăciunile, care denotă încredere și respect.

#5. Cadourile

Și aici există câteva ciudățenii plăcute, pe care le-am aflat de la un inginer maritim. Iată ce nu se cuvine să dăruiești unui chinez:

– Cadouri de culoare verde jumătății tale, deoarece verdele este asociat cu trădarea și infidelitatea;

– Ceasuri, pentru că e un mod de a spune “ți-a venit ceasul”;

– Flori albe, fiindcă se pun pe morminte;

– Rățuște de jucărie. Poftim?? Cheng mi-a dezvăluit că în China, bărbații care se prostituează sunt numiți rățuște;

– Cadouri pe care figurează cifra patru. În China pronunția acestei cifre este asemănătoare cu cuvântul „moarte”. Chiar și în hoteluri, chinezii refuză să se cazeze pe etajul 4 sau mai cu seamă în camera 4.

Citește și: Secretele longevității japoneze: 7 reguli simple care te vor ajuta să trăiești până la 100 de ani!