Nu folosi multicooker-ul în acest fel! Îți pui în pericol stomacul

Cu ajutorul unui multicooker gospodinele pot rezolva o mulțime de probleme. El te ajută să prepari ușor diferite alimente precum carne, legume, deserturi și supe pe gustul tuturor. Datorită acestui aparat, poți reduce simțitor timpul petrecut la bucătărie. Nu e de mirare că un multicooker poate fi găsit în casa oricui.

Aparatele multicooker nu sunt o inovație în bucătărie. Totuși, de-a lungul timpului acestea și-au îmbunătățit eficiența, tehnologia de încălzire și nivelul de control. Astăzi e mai ușor să te folosești de ele ca niciodată până acum. Și totuși, chiar și aici facem greșeli care strică mâncarea și aparatul de gătit.

1. Gătim alimente înghețate

Deși sunt multifuncționale, oalele electrice nu sunt făcute pentru decongelare. Dacă carnea sau legumele nu sunt dezghețate până la capăt, timpul de gătire va fi mult mai lung și întotdeauna va exista riscul de intoxicație alimentară din cauza consumului de carne crudă. De aceea, în pofida avantajelor pe care le oferă, nu pune niciodată carne înghețată într-un cooker multifuncțional.

2. Turnăm prea multă apă

În timpul gătirii, multicooker-ul menține o temperatură mai scăzută a apei, în comparație cu apa clocotită de la aragaz. De aceea, pentru toate rețetele se recomandă să folosești mai puțină apă decât ai folosi în mod normal la aragaz. Acest lucru este valabil mai cu seamă pentru supe și alte rețete unde este nevoie de multă apă. Excesul de apă este una dintre principalele cauze ale unui prânz nereușit.

3. Deschidem capacul de multe ori

Cu cât mai des vei deschide capacul aparatului, cu atât vor fi mai puține șanse ca bucatele să se gătească uniform. De fiecare dată când deschizi capacul pentru a verifica ce se întâmplă înăuntru, multicooker-ul începe să restabilească temperatura. Iar acest lucru face ca bucatele să fie tratate neuniform. De asemenea, experții susțin că dacă deschizi capacul timp de 60 de secunde, va trebui să adaugi încă 15 de minute la gătit.

4. Adăugăm sarea la început

Adaugă sarea și condimentele abia după ce bucatele sunt gata. Dacă sărezi bucatele în timpul gătirii, sarea va elibera apa din componența lor și acestea își vor pierde proprietățile gastronomice. În ceea ce privește verdețurile, dacă acestea sunt prelucrate mult timp în multicooker, ele pur și simplu își pierd gustul și aspectul. De aceea, se recomandă să fie adăugate după prelucrarea de bază.

5. Adăugăm laptele la început

Dacă vrei să adaugi lapte, smântână sau brânză în felul principal, cel mai bine este să faci acest lucru cu 30 de minute înainte de sfârșitul gătitului. Adevărul este că produsele lactate își pierd calitățile utile și gustative în timpul tratamentului termic prelungit. Prin urmare, se recomandă să adaugi aceste ingrediente fie la ultima etapă de gătire, fie deja în farfurie, după ce bucatele sunt gata.