4 experimente psihologice care dezvăluie comportamentul uman. Rezultatele i-au lăsat mască pe cercetători!

Oamenii de știință încearcă de mult să găsească o explicație de ce o persoană într-o anumită situație se comportă într-un anumit mod. Cu ajutorul experimentelor, oamenii de știință au reușit să înțeleagă multe despre trăsăturile psihologiei umane. Unele dintre ele sunt cele mai neobișnuite și neașteptate trăsături ale comportamentului uman în anumite situații.

Experiment în camera cu fum
Ca parte a experimentului, o persoană a fost plasată într-o cameră și i s-a cerut să răspundă la câteva întrebări pe o hârtie. Deodată, fumul a început să intre în cameră, pe sub ușă. Care ar fi trebuit să fie reacția persoanei? Primul lucru pe care îl va face o persoană este să sară și să încerce să spună cuiva despre asta. Exact asta au făcut 75% dintre subiecți. Și, în medie, experimentul a durat 2 minute.

Dar cum se va comporta dacă, pe lângă el, sunt mai mulți oameni în cameră care nu vor reacționa în niciun fel la fum?
Când au fost adăugați încă doi oameni în cameră, care știau ce urma să se întâmple și nu acordau atenție fumului, doar 10 % dintre subiecți au părăsit camera. Nouă din zece persoane au rămas așezate, îndepărtând fumul și răspunzând la întrebări.

Acest experiment a demonstrat că, fiind printre străini, o persoană reacționează la situații de urgență fie mult mai încet, fie nu reacționează deloc. Acțiunile altora sunt capabile să suprime chiar și instinctele naturale.

Experiment  „Accident de mașină”
Acest experiment a fost realizat în 1974 de Loftus și Palmer. Ideea pentru aceasta a fost de a afla dacă întrebările, adresate într-un mod special, pot influența răspunsurile martorilor oculari de la locul faptei.

În timpul experimentului, subiecții au trebuit să estimeze viteza mașinii uitându-se la fotografia accidentului și imaginându-și că sunt martori oculari. Toți participanții la experiment au fost împărțiți în două grupuri și au început să le pună întrebări, folosind diferite verbe în fiecare caz. De exemplu, care a fost viteza mașinii când a dat peste ea / s-a ciocnit / s-a prăbușit / a zburat / s-a izbit de o altă mașină.

Rezultatele au arătat că utilizarea unuia sau a altui verb a influențat schimbarea vitezei mașinii, adică a schimbat percepția participanților. Cuvântul „zburat” a mărit viteza mașinii, spre deosebire de cuvântul „ciocnit”.
Experimentul a arătat că oamenii sunt capabili să ofere diferite evaluări a ceea ce se întâmplă, în funcție de întrebări.

Experimentul lui Milgram
Experimentul a fost realizat în 1961 de către psihologul Stanley Milgram. Esența acestuia a fost să afle cât de departe sunt dispuși oamenii să urmeze ordinele autorității, știind chiar că acțiunile lor pot dăuna altora.

Subiecții au fost rugați să joace rolul unui profesor care, la fiecare greșeală a elevului, va fi curentat cu electricitate. Au existat elevi care au dat în mod intenționat răspunsuri greșite. Cu fiecare răspuns greșit, descărcarea a devenit mai puternică, iar actorii-profesori au prezentat dureri monstruoase. Mulți subiecți au continuat să urmeze ordinele experimentatorului, în ciuda solicitărilor elevilor.

Ca urmare, 65% dintre subiecți au adus puterea la 450 de volți, ceea ce în realitate ar fi fatal pentru oameni.
Experimentul a arătat că oamenii pot chiar ucide o persoană respectând ordinele. Ascultarea față de autorități prinde rădăcini într-o persoană din copilărie.

Experiment „Facebook”
Acum cinci ani, utilizatorii Facebook au participat, fără să știe, la un experiment social. În 2012, timp de o săptămână, creatorii rețelei sociale au urmărit schimbările de starea de spirit a oamenilor prin actualizările pe care le-au postat, umplând fluxul de știri, la unii cu știri pozitive, iar alții cu informații negative.

Conform rezultatelor experimentului, a fost posibil să se afle dacă în procesul de „transfer emoțional” se poate schimba starea de spirit a oamenilor. Aceasta a fost dovada posibilității de răspândire a emoțiilor prin intermediul rețelelor sociale. Participarea utilizatorilor la experiment, fără știrea lor, a provocat indignare în rândul multora.